YAYLA ATIK SU ARITMA TESİSİ’NİN TEMELİ ATILDI

YAYLA ATIK SU ARITMA TESİSİ’NİN TEMELİ ATILDI
Bu haber 14 Nisan 2015 - 14:57 'de eklendi ve 1.553 kez görüntülendi.

Keşan Belediye tarafından Yayla Sahili’ne yapılan Atık Su Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon Tadilat Projesi’nin temeli atıldı.

Yaklaşık 4 milyon TL’lik proje Ekşioğlu Enerji&Kılıç İnşaat İş Ortaklığı’nın yükleniciliğinde yapılıyor ve 5 ay içersinde tamamlanacak.

yayla atık su arıtma tesisi (14)  yayla atık su arıtma tesisi (16)  CIMG6740

Temel atma törenine; Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Ergün, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, CHP Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, CHP Edirne Milletvekili adayları Okan Gaytancıoğlu, Erdin Bircan ve Gürkan Güneser, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı ve İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, Denizbank Keşan Şube Müdürü Çiçek Balaban ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CIMG6748  CIMG6747  CIMG6745

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı söylenilmesinin ardından, projenin yüklenici firması Ekşioğlu Enerji&Kılıç İnşaat İş Ortaklığı adına Ali Kılıç açış konuşması yaparak, “Bu proje ile Yayla Sahili’mizin geleceğine çok önemli dokunuş yapılacaktır. Mekanik aksam dahil, komple yapacağımız bu önemli proje 5 ay gibi kısa bir süre içersinde bitirilecektir. Bu proje ile günde 3 bin 250 m3 atık su arıtılacak. Böylece daha temiz bir çevreye ve denize kavuşmuş olacağız.” dedi.

yayla atık su arıtma tesisi (8)  yayla atık su arıtma tesisi (9)  yayla atık su arıtma tesisi (6)

Atık Su Artıma Tesisi’nin teknik bilgileri Proses Firması olan Multi Clair Firması’nın ortaklarından Köksal Köksal tarafından verildi.

Projenin diğer arıtma tesislerinden çok farklı olacağını söyleyen Köksal, tesisin teknolojisinin kendileri tarafından yapılacağını söyledi.

CIMG6755  CIMG6760  yayla atık su arıtma tesisi (1)

Törende daha sonra Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, “Edirne’nin güneyi için Saros Körfezi bize Allah’ın bir lütfudur. Etrafında hiçbir sanayi tesisi olmayan dünyanın sayılı körfezlerinden biridir. Bu değeri iyi kullanmamız için temel altyapı problemlerini mücavir alanımız olan bu yerlerde bitirme mecburiyetimiz vardır. Fransa, İtalya, Yunanistan gibi turizmden yararlanma iddiamız var. Altyapısı olmayan, suyu ve arıtma tesisi olmayan, yüzmeye girdiğimiz suyuna ve güneşlendiğimiz kumsalına evsel atık sularının bulunduğu alanlara dışarıdan misafirler gelir mi! Bu problem ülkemizin sahil bandında ortak bir sorundur.” dedi.

Erikli, Yayla ve Danişment sahillerinin Keşan Belediyesi’nin mücavir alanları olduğuna vurgu yapan Özcan, “Geçmişte belediyelerimiz içme suyu ve kanalizasyon sistemlerini yaptıramamışlar. 2004’te göreve geldiğimde Keşan’da da kanalizasyon yoktu. İlk dönemimde Keşan’a 180 kilometre kanal şebekesi döşedik. Şimdi Keşan merkez için de atık su arıtma tesisleri devreye girmek üzere. Bu gibi sorunlar temel altyapı problemleridir. Yayla ve Erikli’de site site dolaşarak yapmak istediklerimizi anlattık ve destek istedik. Kazmayı vurduğumuz andan sonra arkamızda olunacağı söylendi. Arkamda olan %30’luk Yayla Sahili sakinlerine teşekkür ediyorum. Onların sayesinde Aydere Mevkii’nden Yayla Sahili’ne içme suyu getirdik. Erikli’ye göre içme suyu sıkıntınız yok.  Danişment Sahili’nin de içme suyu sıkıntısı kalmadı. İçme suyunu döşerken kanalizasyon şebekesini de döşedik, bir tek arıtma tesisini yapmak kalmıştı.” şeklinde konuştu.

Yazlık alan özelliğinden dolayı bölgede 3 aylık bir yoğunlaşan bir nüfus olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: “Daha önce İller Bankası’ndan biyolojik arıtma projesi önerildi. Biyolojik arıtmaların 12 ay nüfus yoğunluğu olan yerleşim yerleri için işlevsel sistemler. Birçok sitelerimiz ruhsat alabilmek için paket arıtmalar yaptılar. Arıtmayan arıtma sistemlerine sahip olduk. Biyolojik arıtmalarda 7-8 dönümlük alana ihtiyaç duyuluyor. Mevcut projemiz için de bazı sitelerden söylemler kulağıma gelmeye başladı. Ama bunu Erikli’deki arıtma düşünülerek yapıldı. Yayla’daki arıtma böyle olmayacak. Konuyla ilgili Ayvalık’a gittim. Yayla’daki projeden Türkiye’de sadece 4 yerde uygulama yapılmış. Sistem kapalı bir sistem olacak, kokusu da olmayacak. Bakterilerin yapacağı işi elektrofülaksyon denen sistemle elektrik yapacak. 25-30 bin kapasiteli bir tesis yapıyoruz. Yoğunluğun olduğu dönemde sistem tam kapasite ile işlerken az yoğunlukta bazı bölümler iptal edilerek çalışma sürecek. 2-3 kişi ile idare edilebilecek bir sistem yapılacak.” dedi.

Proje için 5 yıl vadeli, ilk 12 ayı geri ödemesiz 0.83 faizli yaklaşık 4 milyon TL’lik kredi kullanılacağını ifade eden Özcan, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Özcan’ın ardından ise Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı şunları söyledi: “Çevre aslında bize atalarımızın emaneti değil, geleceğimizin mirasıdır. Böyle bir tesise emek katkı, destek koyan başta Keşan Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bölgemiz için hayırlı olsun.” dedi.

Son olarak ise Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Ergün ise; Vali Dursun Ali Şahin’in yoğun programı nedeniyle temel atma törenine katılamadığını belirterek selamlarını iletti.

Ergün; şöyle konuştu:“Bu tesisin projelendirilmesine en başından emeği geçen herkesi kutluyorum. Elbette Keşan Belediye başkanım ve arkadaşları bu tesisin kurulmasında, finanse edilmesinde, sahiplenmesinde çok büyük emekleri var. Ben burada başkanımızı kutluyorum. Bu tesisin yöremize ve Yayla sakinlerine hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından ise, temel atma töreni kurban kesilerek gerçekleştirildi.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER