UĞUR MUMCU ve DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ ANILDI

UĞUR MUMCU ve DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ ANILDI
Bu haber 26 Ocak 2015 - 13:28 'de eklendi ve 1.220 kez görüntülendi.

24 Ocak 1993 tarihinde, bombalı bir suikastle katledilen gazeteci, yazar ve hukukçu Uğur Mumcu, ölümünün 22’nci yıldönümü olan 24 Ocak 2015 Cumartesi günü, Keşan Demokrasi Platformu’nun düzenlediği etkinlikle anıtı başında anıldı.

CIMG5002

Adalet ve Demokrasi Haftası’ kapsamında, Uğur Mumcu Anıtı önünde saat 12.00’de başlayan anma programına, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Demokrasi Platformu bileşenleri, hukuk ve basın camiası, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Tüm demokrasi şehitleri adına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan etkinlik, Keşan Belediye Meclisi Üyesi Avukat Nilüfer Erk Oğuz’un konuşmasıyla devam etti.

CIMG4982   CIMG4992   CIMG4985

OĞUZ: “ADALET BİR GÜN HERKESE LAZIM OLABİLİR”

Oğuz, “Bugün burada bir araya gelen adil ve demokrat dostlar, hepinizi gönül dolusu sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diye başlayan Oğuz, şunları söyledi: “1992 Eylül’ü; rahmetli babamla birlikte dershane müdürünün odasındayız. Müdür bey soruyor: ‘Ne olmak istiyorsun?’ Tereddütsüz cevap veriyorum: ‘Gazeteci.’ Bu yanıtı duyan babam adeta gürlüyor; mümkün değil, ya hukuk ya iktisat okuyacaksın. Ben senin canını sokakta bulmadım. Başlıyoruz karşılıklı atışmaya. Müdür bey bizi sakinleştiriyor ve bana soruyor: ‘Neden gazeteci olmak istiyorsun?’ ‘Çünkü ben Uğur Mumcu gibi olmak istiyorum.’ diyorum. Müdür bey, ‘Uğur Mumcu da hukukçu. Zaten birçok namlı gazeteci de hukukçudur, sen en iyisi hukuk oku.’ diyerek beni kolaylıkla ikna ediyor. Aradan 4 ay geçiyor. Tarih 24 Ocak 1993. Uğur Mumcu bombalı saldırıda, öldürülmüş, katledilmiş diye duyuyorum. Gözümde yaşım, damarımda kanım donuyor. Boğazımda bir düğüm, yüreğim yanıyor. Kabul edemiyorum. İnanmıyor, isyan ediyorum. ‘Gazeteci olmanı neden istemediğimi anladın mı?’ diyor babam. ‘Niçin o zaman daha 13 yaşımda Sakıncalı Piyade’yi koydun başucuma?’ diye haykırıyorum babama. Evet, ben bir sakıncalı piyadeyim! Bugün burada toplanan herkes sakıncalı piyade! Adalet için, demokrasi için hepimiz birer piyadeyiz. Hepimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün piyadeleriyiz. Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Musa Anter, Necip Hablemitoğlu, Ahmet Taner Kışlalı ve daha niceleri için buradayız. Güneydoğuda can veren gencecik evlatlarımız, şehitlerimiz için buradayız. Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük ve daha nice gezi direnişinde kaybettiğimiz kardeşlerimiz, yavrularımız adına ‘adalet’ diye haykırmak için buradayız. Adaletin Mahkeme-i Kübra’ya kalmaması adına buradayız. ‘Unutmadık, unutturmayacağız’ demek için buradayız. Fikirler kurşunla ölmez, bombayla parçalanmaz! Demokrasi, fikirlerin yarışmasıdır. Ve Adalet bir gün herkese lazım olabilir. Adaletin ve demokrasinin hüküm sürdüğü bir ülkede yaşamak dileğiyle saygılarımı sunuyorum.” dedi.

CIMG4983   CIMG4984   CIMG4989

Anma programı anıtın önüne karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER