Tarım İlçe Müdürlüğü Süne ile Mücadelesini Sürdürüyor.
Keşan Tarım İlçe Müdürlüğü süne ile mücadelesini sürdürüyor.
Türkiye´de kaliteli buğday üretimini engelleyen süne zararlısı kışlaklardan buğday ekili alanlara indi.
“Süne Ekipleri”de süneyi yakın takibe almak için tarlalara indiler.
Kışlaklardan Buğday tarlalarına inerek zarar vermeye başlayan süne zararlısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Süne timleri” ile yakın takibe alındı.
Buğday ekili alanlara inen”Süne timleri”süne sayımına başladı.
Her yıl en az 5 milyon ton buğdayın kalitesini düşürerek ülke ekonomisine büyük zarar veren süne takibe alındı.
Sünenin buğday tarlalarında ki yoğunluığuna göre kimyasal mücadele yapıllıp yapılmamasına karar verilecek.
Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı; Bazı teknik verileri arkadaşlarım topluyorlar zaten. O elde ettikleri verilere göre bu bölgede süne ile mücadelede ilaçlama yapılacak mı yapılmayacak mı, o istatistikler alındıktan sonra karar verilecektir.
Ziraat Teknisyeni Fethi Kıran; “Süne kışlak sayımından sonra, sonbahar kışlak sayımından sonra kışı kışlakta meşe yapraklarının ve çam yapraklarının altında geçirdikten sonra ilkbahar sıcakları ile beraber tekrar uyanarak kışlakta araziye uçuş yapmakta. Bu erginlerin büyük sünelerin arazide yaşamını idame ettirirken gelişen buğdaylara belirli bir oranda zarar yapmakta. Bir pakette bir yumurtlamada 13 – 14 tane yumurtlamakta bunu da 5 veya 6 defa yumurtlamakta. Toplam olarak bir dönemde 70 – 75 tane bir dönemde yumurta bırakıp ölmekte.”
Kültürel, kimsayal ve biyolojik mücedele ile sünenin ülke ekonomisine yaptığı zararlarının önlenmesine çalışılıyor.
Ziraat Mühendisi Figen Baran; “Çiftleştikten sonra yumurta bırakıyorlar. Her biri 14´lü paketler halinde yumurtalarını bırakıyorlar. Ve bu yumurtaların içerisine gelip kendi yumurtasını bırakan parazitler var. Onlar bu yumurtaların içerisine kendi yumurtalarını bıraktıklarında bunlardan süne yerine onların yavruları çıkıyor. Böylece biyolojik mücadele kendiliğinden olmuş oluyor.”
Süneye karşı çevreye zararlı olmasına karşın kimyasal mücadele yapılıp yapılmaması ise yoğunluk durumuna göre kararlaştırılacak.
Tarım İlçe Müdürü Gökhan Kıyım; Süne ile mücadelenin her yıl olduğu gibi bu yılda başarı ile sürdürüldüğünü, ekiplerinin bu konuda yoğun bir çalışma sürdürdüğünü belirtti.