Prof.Dr.O.Metin İlkışık, “Tekrar büyük bir deprem meydana gelecektir”

Prof.Dr.O.Metin İlkışık, “Tekrar büyük bir deprem meydana gelecektir”
Bu haber 27 Mayıs 2014 - 16:58 'de eklendi ve 1.865 kez görüntülendi.

Prof. Dr. O.Metin İlkışık, Enez’de düzenlenen 5. Yer Elektrik Çalıştayı toplantısından sonra yaptığı açıklamada; tekrar büyük bir deprem meydana gelebileceğini söyledi.

Manşet   images (1)
İlkışık, “6.5 büyüklüğündeki deprem insanların bu bölgeye ilgisini arttırdı. Bu olması gereken beklenen bir depremdi. Tarih boyunca birçok depremler olmuş. Kuzey Anadolu Fay’ın üzerinde ülkemizin yaşadığı en büyük deprem 1999 yılı depremi oda bu fayın üzerinde 6,5 üzerinde olduğu deprem ülkeden biraz uzakta ama, Kuzey Anadolu Fay’ın üzerinde olduğu için biraz dikkat etmemiz gerekiyor. Depremden sonra olan artçı sarsıntılara baktığımızda bir grubu doğuya doğru bir grubu da batıya doğru ilerliyor. Daha sonra Eceabat’ın güneyinde Saros’a yakın bölgelerde önemli ve 5.2 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Bu her zaman büyük depremler üreten bir fay. Bizi bu konunun önemine bir kez daha yöneltiyor.” dedi.
“Tedbiri almamız lazım”
Prof. Dr. O.Metin İlkışık, “Deprem tehlikesi olur mu? Evet bir çok yerde karşımıza çıkıyor, büyük olduğu için de hasarda yapıyor. Olmaz demek yanlış. Ama bugünden yarına, haftaya olacak demekte doğru değil. Yapılacak şey nerede hasar görebiliriz. Binalarımız sağlam mı? Elektrik trafoları, köprüler buna dayanıklı mı? Deprem sonrası durumlardan en tehlikesi biri de yangınların çıkmasıdır. Onları önleyecek tedbirlerin baştan mutlak alınması lazım. Bugünden yapılmaz ama uzun vade de daha sağlam binalar inşaa etmemiz lazım. Birde deprem sonrasında içeriden çıkarken tüp ve doğalgaz gibi anahtarların kapanması lazım. Buda yangını önleyecektir.” diye konuştu.
“Deprem Marmara’yı etkileyebilir”
İlkışık, “Kısa vadeli konuşursak bu deprem Kuzey Anadolu Fay’ın üzerinde. Marmara’yı etkileyebilir diye düşünüyorum. Çünkü Marmara’da çok eski yıllarda da olmuş mürefte Şarköy depremi gibi büyük depremler var. Biraz dikkatli olmak lazım. Örneğin; itfaiye ve sağlık araçlarını beton binaların altında tutmayın. Acil bir durumda hizmete girsin. Hemen olur mu demeden panik yapmadan hazırlıklı olmamız lazım. Büyük bir deprem olduğu zaman büyük kıta parçaları birbirine hareket ediyor. Kırılmada deprem açığa çıkıyor ve yeniden yerine oturma oluyor. Artçı sarsıntılar çok fazla tehlikeli değil. İkinci, üçüncü depremler yıkıntıları tetikleyebilir ama, bundan sonrakiler 3 – 4 civarında olacaktır diye bakıyoruz.”
“Belli bir süre sonra tekrar büyük bir deprem meydana gelecektir”
“Esas burada büyük deprem olduğu zaman, iki ucuna doğudaki ve batıdaki ekstra bir yük bindiriyor. Aradaki kuvvetler, taşlar kırılma noktasına yakınsa o binen kuvvete bir süre sonra ikinci veya üçüncü bir büyük depreme yol açabilir. Şuandaki olan artçı sarsıntılar tehlikeli değil. Bilimsel açıdan baktığımızda belli bir süre sonra tekrar büyük bir deprem meydana gelecektir. Bu beklenen birşey. Bu Saros’da veya Şarköy Mürefte’de de bir potansiyeldir. Tekirdağ – Marmara’da olabilir. Ama bu yarın olacak değil. Bunu hiçbir deprem bilimci bilmiyor.” dedi.
Öte yandan deniz kenarında tsunami yaşanır mı? sorusuna da yanıt veren İlkışık, “Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki hareketleri bunun büyük bir tsunami olayı beklenmez. Çünkü yanal hareketler suda tsunami olayı yapmaz. Çok büyük bir depremde sadece çalkalanmalar olur. Bizim tek yapacağımız olay tedbiri elden bırakmamaktır.” dedi.

www.kesanhalkinsesi.com

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER