Pehlivanköy Tarihi (Pavli Panayırı) büyük ilgi gördü
Trakya Bölgesi’nin en büyük panayırlarından Kırklareli’nin Pehlivanköy İlçesi Tarihi Pavli Panayırı, bu yıl 105. yaşını kutladı.
Pavli Panayırı tren yolunun hemen karşısındaki, Ergene Nehri kıyısındaki geniş düzlükte kuruldu.
Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel yaptığı açıklamada; “Panayırımızın 105. yılını kutlamaktayız. İğneden ipliğe herşey var. Giyim, kuşam, inci, boncuk, çevirme, yiyecekler, tarım – sanayi aletleri, lunapark eğlenceleri, konserler, yöresel ürünler, hasat sonu herkesin ihtiyaçlarını temin etmek ve ailece eğlenmelerini sağlamak için panayırlar bizim olmazsa olmazımızdır.
Osmanlı döneminde bir zincirin halkası gibi hepsi birbirlerini takip ediyorlar. Panayırlar şimdi festivale döndü. Ama biz hala panayır diye ısrar ediyoruz. Biz festival desekte bölge halkı bunu kabul etmez. İlçemizin ekonomisine katkısı var. Belediyemizin bütçesine katkısı var. İlçemizin tanıtımına katkısı var. Günlük 20 bin kişilik bir sirkilasyon oluyor.
<Pavli> Pehlivanköy’ün eski adı. 1935 yıllarından dönemin bölge valisi İstanbul dönüşünde Pehlivanköy’e uğruyormuş. Birgün ziyaretinde gençler çayırda güreş yapıyor. (Pavli Köyü’nde) muhtara talimat verip tabelayı bundan sonra <Pehlivanköy> olarak değiştir diyor. <Pavli> yunancadan gelen bir kelimedir.” dedi.
Kırcasalihli çevirmeci Latif Duran, “40 yıldır çevirmecilik yapıyorum. Pavli Panayırı’na her yıl geliyorum. Kuzu çevirmelerimiz panayırın bir semboli haline gelmiştir. Panayıra gelen vatandaşlarımız çevirme yemeden gitmezler.” dedi.
Hayrabolu’nun meşhur Çerkezmüsellim köftesi, Keşan’ın meşhur satır eti, Uzunköprü Kavacık’ın meşhur sucukları vatandaşlar tarafından lezzetle yenmektedir.
Pavli panayırı, binlerce yöre halkının katılıp yöresel ürünlerinin sergilemesiyle yapılan eğlence ve konserlerle bir yıl daha geride kaldı.
Gazeteci Ömer Çakıcı ve Necdet Uybaş Pavli Panayırı’nı yakından takip etti.
www.kesanhalkinsesi.com