Pancar Üreticisi Sıkıntılı..

Pancar Üreticisi Sıkıntılı..
Bu haber 13 Aralık 2016 - 15:14 'de eklendi ve 897 kez görüntülendi.

Keşan bölgesinde pancar ekimi yapan üretici çiftçiler, bundan sonraki alımların Keşan’da yapılmayacağı duyumunu aldıkları, bu nedenle yapmış oldukları teknolojik ve tarım ekipmanlarının ekonomik olarak kendilerini zor durumda bırakacağını bildirdiler.

Konu ile ilgili Keşan Ziraat Odası’nda bir basın açıklaması yapan pancar üreticileri sıkıntılarını dile getirdiler.

Pancar üreticisi Yusuf Uzdilli; “Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılında kurulan Türkiye’nin şeker ihtiyacını karşılayan ilk şeker fabrikasıdır. Günümüzden bugüne kadar bakıldığında geldiğimiz nokta itibariyle Alpullu Şeker Fabrikası üzerinde oynanan yönetici hataları yüzünden kantarlarımız kapatıldığından çiftçilerimiz bıktırılmış olup pancar tarımından kopma noktasına gelmişlerdir. Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılından 2013 yıllarına kadar çalıştığı bu yıllarda pancar ekim sahalarından elde edilen yaklaşık 450 bin tonlardan günümüze bakıldığında 16 bin tonlara kadar düşmüş bulunmaktadır. Bakıldığında Trakya bölgesine sağladığı katma değeriyle, istihdamı, nakliyesiyle, tarlada çalışan işçisiyle bir çok insana ekmek kapısı olmuştur. Buradan tüm yetkililere seslenmek istiyorum, en başta Siyasi Parti Temsilcileri, Pankobirlik, Sivil Toplum Örgütleri, Ziraat Odası Başkanları, Köy Muhtarları, Trakya bölgesinin tek şeker fabrikası yok edilmek üzere, buna gelin hep birlikte dur diyelim. 2014 yılında pancar ekim alanlarını çoğaltmak ve çiftçilerimize yapılan yanlışlıkları anlatmak için gerek Pankobirlik, gerek Sivil Toplum Örgütleri, gerek Köy Muhtarları’yla, gerek işçi temsilcileriyle, fabrika yöneticileriyle birlikte köy köy toplantılar yapıp 2016 yılına gelindiğinde 16 bin tonlardan 80 bin tonlara çıkmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında pancar verimin artması nedeniyle kotalarımızın artırılmasını ve tekrardan kapanan kantarlarımızın açılmasını Trakya halkı olarak istiyoruz.” dedi.

Pancar üreticisi Salih Gülfidan; “2010 yılından bu yana ekilmeyen pancar, biz genç çiftiler olarak pancar ekilişlerini gerçekleştirmekteyiz. 2014 yılında yetkili kişilerin bizlere gelip pancar ekilişleri konusunda, bizleri teşvik ekip makinalaşmamızı önerdiler. Bizlerde bu sözlere dayanarak, kendi öz sermayemizi promatil ekim makinası, söküm makinası, ara geçme makinası alarak yatırım gerçekleştirdik. Fakat bölgemizin kantarları kapandığı haberlerini duyduktan sonra aldığımız makina ve ekipman yatırımlarını başka bir tarım dışında değerlendiremeyeceğiz. Ve bu sebeple maddi olarak ciddi anlamda kayıplar yaşayacağız endişesi ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dolayı mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Pancar üreticisi İbroş Şen; “2017 yılı için ekim yapılacak olan arazilerini 2016 yılında bize verilen taahhütler doğrultusunda kiraladık. Bu yerlerin olmazsa olmazı olan patlatma, sürüm işçiliği ve toprak altı gübreleri, damlama sistemleri, sulama sistemleri alındı. Toprak analizleri yapıldı. Bu durumda bölgemiz kantarlarının kapatıldığı ve kotalarının düşürüldüğünü duyduk. Hangi amaçla kantarların kapatıldığı ve kotaların düşürüldüğünü soruyoruz? Bizler genç çiftçiler olarak Sayın Başbakanın dediği gibi şehirden köylerinize gidin ve tarımla uğraşın sözlerini sizlere hatırlatırız. Yaşadığımız bu mağduriyetin giderilmesi hususunda gerekli mercilerin duyarlılığını ve gerekli açıklamanın yapılmasını arz ederiz.” dedi.

Öte yandan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen yaptığı açıklamada; “Pancar üreticisi çiftçimizin yanındayız. Bölgemizde üretilen ve milli ekonomiye katkı sağlayan pancarlarımız diğer bölgelerden daha verimli ve kalitelidir. Pancar üreticimizin bu mağduriyetini giderilmesini arzu ediyoruz. Bu konuda en kısa sürede üreticilerimiz ile birlikte Ankara’ya gideceğiz.” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER