Hudut Gazetesi Yazarı, Emekli Gazeteci, Araştırmacı, Tarihçi Yazar, 2010 yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü Sahibi, 84 yaşındaki Oral Onur, Cumhuriyet’in 90’ıncı yıldönümü kutlamaları kapsamında geldiği Edirne’de yaşama veda etti. Edirne Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü Aliço Güreş Eğitim Merkezi Tesisleri’ne 28 Ekim günü giriş yapan Onur, 29 Ekim günü akşamı katıldığı Cumhuriyet Resepsiyonu’nun ardından tekrar geldiği odada dün öğleden sonra ölü olarak bulundu. Otopsi için savcının talimatıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırılan Oral Onur, öğlen Eski Camii’de düzenlenen cenaze töreninin ardından Buçuktepe Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Edirne’nin ayaklı kütüphanesi olarak bilinen Oral Onur, Edirne Aliço Güreş Eğitim Merkezi’nde kaldığı odada ölü bulundu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı’nda düzenlenen resepsiyona katılan Onur, kaldığı tesise gitti ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Odasında gelen kokuyu fark eden temizlik görevlisinin haber vermesi üzerine olay yerine polis çağrıldı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da haberi alır almaz soluğu tesiste alarak yakınlarıyla irtibata geçti. Savcı Fahri Mutlu Tosun, Adli Tıp Uzmanı Evrim Yaman incelemelerde bulundu. Onur’un cansız bedeni belediye cenaze aracıyla savcının talimatıyla otopsi yapılmak üzere Tıp Fakültesi morguna kaldırıldı.
Başkan Yardımcısı Dr. Tanrıkulu, “Olayı duyar duymaz geldim ve çok üzüldüm. Oral Bey benim çok sevdiğim ağabeyimdi ve Edirne için de çok önemli bir insandı. Ara ara sohbet ederdik. Bilindiği gibi Maarif Caddesi’ndeki evinin karşısındaki sokağa da kendisinin adını başkanımızın talimatıyla verilmişti. O da buna çok sevinmişti. Sohbetlerimiz sırasında da hep Edirne’den ve Edirne tarihinden bahsederdi. Edirne çok önemli bir değerini kaybetti. Böyle insanlar kolay yetişmiyor. Allah rahmet eylesin ve ailesine de sabırlar diliyorum. Oğlu Altay Bey’e durumu ilettik ve çok üzüldü. Buraya intikal edeceğini söyledi. Cenaze töreni, 2 Kasım Salı günü Eski Camii’de yapıldı. Öğle namazından sonra Buçuktepe Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.” dedi.
ORAL ONUR KİMDİR?
Oral Onur, 10 Mayıs 1929 tarihinde Edirne Darüssiyade (Ayşekadın) Mahallesi’nde doğdu. Annesi Fatma Sabiha Onur, babası Akif Onur olup her ikisi de Cumhuriyet dönemi öğretmenlerindendir. Oral Onur ilköğrenimini Edirne İstiklal İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Edirne Lisesi’nde tamamlamıştır.
Edirne Lisesi’ni bitirdikten sonra ticari hayata atılan Oral Onur, 1960’lı yıllarda önce manifaturacılık daha sonra bisküvi fabrikası işletmeciliği ve 1965 yılından itibaren 25 yıl işlettiği kamp tesisleriyle turizme hizmet etmiştir. Bunun yanı sıra 1960 yılından itibaren 3 yıl Mesul Müdürlüğünü üstlendiği Edirne Gazetesi’nin yazarlık kadrosunda 28 yıl çalışarak, buradan emekli olmuştur. Genç yaşlardan itibaren ilgi duyduğu tarih, kültür ve turizm alanlarında kendini yetiştirerek arşivci, araştırmacı ve yazar kimliğiyle Edirne’nin tarih ve kültür değerlerinin korunması için uğraş verdi.
Edirne tarihi, sanatı ve kültürü ile ilgili olarak 1970’li yıllardan bugüne kadar, yirmibir araştırma- inceleme ve derleme kitabı yayımlanmıştır. Değişik dergilerde yazıları çıkan Oral Onur, Edirne’de altı değişik anıtın gerçekleşmesine de öncülük etmiştir. 2001 – 2004 döneminde Trakya Üniversitesi Turizm Bölümü’nde sözleşmeli öğretim olarak çalışmıştır. Uzun yıllardır Edirne Hudut Gazetesi’nin köşe yazarlığını yapan Oral Onur, Sunar Onur (Yuteri) ile evli olup, bir erkek ve bir kız çocuğu vardır.
ORAL ONUR’UN BUGÜNE KADAR YAYIMLADIĞI KİTAPLAR (21 adet)
Edirne Kitabeleri, Edirne Minareleri, Edirne Vakıf Kütüphaneleri, Edirne Şehit Anıtları, Edirneli Şairlerin Atatürk Şiirleri, Atatürk’ün Yaşamında Edirne ve Atatürk Odası, Edirne Kasr-ı Adalet, Edirne Kadıları, Edirne Yönetim Şekli (Edirne Valileri),Sırpsındığı Savaşı, Edirne Hilal-i Ahmer ve Himaye-i Etfal, Edirne Türbeleri ve Evladı Fatihan, Edirne II.Bayezid Külliyesi, Edirne Mevlevihanesi, Edirne Su Kültürü, Edirne Yahudi Cemaati, Edirne Ermeni Kolonisi, Belgelerle Edirne, Edirne Hatt Sanatı, Edirne Sultan Selim Camii Risalesi, Edirne Çarşıları ve Yitirilen Tarihi Eserler.
ORAL ONUR’UN KURUMLARA YAZDIĞI KİTAPLAR (9 adet)
Edirne Kırkpınar (Alper Yazoğlu), Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)’nun 100. ve 115. Yıldönümü Kitapları, Edirne Cumhuriyet Dönemi Spor Yıllığı, Edirne Tümen Binası Tarihi, Edirne Kıptiyani Rumeli (Çingene Tarihi – Toplum Dergisi), Edirne İl Halk Kütüphanesi Yıllık Dergilerinde Yazılar, Fatih Sultan Mehmet’in Çevre Kanunu,Edirne Valiliği Dergisine Yazılar, Vakıf Konuşmaları.
ORAL ONUR’UN YAPTIRDIĞI ANIT VE GİRİŞİMLERİ
Kırkpınar Anıtı (Olin Yağ Fabrikası Önü), Sırpsındığı Anıtı (1990), Sarayiçi Kitabeleri (9 adet), Lozan Anıtı (1998), Paşa Yiğit Anıtı (1992 Keşan Yolu üzerinde), Edirne’nin Kurtuluş Anıtı.
weww.kesanhalkinsesi.com (HUDUT)