“Nusrat Mayın Gemisi” 1 Eylül’de batırılacak

“Nusrat Mayın Gemisi” 1 Eylül’de batırılacak
Bu haber 29 Ağustos 2014 - 12:52 'de eklendi ve 1.508 kez görüntülendi.

ESTAB’IN projesi kapsamında “Nusrat Mayın Gemisi” nin batırılma vakti geldi

ESTAB (Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği) ve Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Saros Yapay Resif Projesi kapsamında hazırlanan, Dünyanın İlk Su Altı Tarih Müzesi özelliği taşıyan projede, Samsun’dan İbrice Limanı’na getirilen, Nusrat Mayın Gemisi’ne benzetilen geminin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde batırılması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Graphic1   IMG_6696
Basın toplantısında konuşan Özcan, Saros Körfezi’nde göreve geldikleri ilk dönemde trolle avlanmanın önüne geçmek için proje oluşturma fikri oluştuğunu belirterek, “Vatandaşın hurda gemi ve otobüs batırmak gibi önerileri vardı. Konunun devlet kuralları nezdinde nasıl yapılacağını araştırdık ve Mustafa İşçimen vasıtasıyla Proje Koordinatörümüz Savaş Yapman dalgıç hocamızın başında olduğu uzman bir ekiple tanıştık. O’nunla yaptığımız görüşmeler sonrası yapay resif projesi oluşturma fikri ortaya çıktı. Bunu yaparken de trolle avlanmanın önüne geçmek, resiflerde oluşacak potansiyelle yerel balıkçılığa katkıda bulunmak ve sualtı turizmini geliştirmek hedeflerimiz vardı. Bu nedenle sualtında görselliği artırmak da gayelerimizden biri oldu.” dedi.

DSC_0698   DSC_0702
Saros Körfezi’nin Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgeye çok yakın olduğunu bu nedenle yapay resif projesinde Su Altı Tarih Müzesi de oluşturma fikrinin ortaya çıktığına işaret eden Mehmet Özcan, “Heykeller, toplar, Anzak figürleri, Seyit Onbaşı heykeli gibi oluşumlar hazırladık ve su altına gönderdik. Şimdi de savaşın kaderini değiştiren Nusrat Mayın Gemisi’ne benzetilen figürü su altına göndereceğiz. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na gönderdiğimiz dilekçeye olumlu cevap geldi ve Samsun’dan gemimizi yaklaşık 75 bin TL masrafla bölgemize getirttik. Şu anda üzerinde bazı rötuşlar yapılıyor. Nusrat Mayın Gemisi’nin son haline benzetme çalışmaları da sürüyor. ESTAB’ın logoları da gemiye işleniyor. Kısmet olur da aksilik olmazsa ve hava koşullarına ciddi bir olumsuzluk olmazsa İbrice Limanı’nda yapacağımız törenle gemiyi limandan alıp batış noktasına götüreceğiz. Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı da bize o gün yardımcı olacak.” dedi.
5 yıldan bu yana süren Saros Yapay Resif Projesi’nin gemi batırma işinin de bitmesiyle artık sona ereceğini, proje kapsamında eğer uygun bir uçak bulunursa onun da yapılacak çalışmalar sonrasında batırılabileceğini belirten Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Bu proje önemsediğimiz bir proje ve özellikle su altı sporları ile yerel balıkçılığı çok iyi seviyelere getireceğine inanıyorum. Projemizin 5 yıldaki maliyeti 500 bin TL’yi bulmuştur. Projede bize çok yardımcı olan danışmanımız, koordinatörümüz Savaş Yapman’a çok teşekkür ediyoruz. Gemiyi batırma törenimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Batış mekanına protokol gemimiz gidecek.”  dedi.
Mehmet Özcan, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Saros Körfezi’nde yaşayan deniz canlı türlerinin sergileneceği bir deniz müzesi de yapma hedefinde olduklarını ilk kez açıkladı.

unnamed   afiş
Özcan, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında 1 Eylül 2014 Pazartesi akşamı Saros Körfezi aşığı Rock Sanatçısı Haluk Levent’in Erikli’de konser vereceğini de dile getirdi ve bu etkinliğe de vatandaşları davet etti.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER