Keşan Orman Fidanlığın’da Kaymakam Bekir Dınkırcı, “Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında alınan fidanların üreticilere dağıtım törenine katıldı.
Dınkırcı yaptığı açıklamada, “İlçemizde meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Sayın Valimizin destek ve katkıları ile %70’i İl Özel İdaresi’nden %30’u vatandaş katkısı ile 1.209 Santa maria, 1.300 adet Deveci, 200 adedi Williams olmak üzere toplam 2.709 adet Armut fidanı alındı.
2013 yılı itibariyle Meyveciliği Geliştirme Projesinin 2’nci etabını uygulamaya başlamış oluyoruz. Toplam 28dekarlık alanda 4 üreticimize Santa maria, Deveci ve tozlayıcı olarak da Williams kullanılarak kapama meyve bahçesi tahsis ediyoruz.
Toplam harcanan18.963TL kaynağın %70’i İl Özel İdaresi imkanlarıyla %30’u da vatandaşlarımızın kendisi karşılıyor. Projemizin İlçemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Projeye emek, katkı ve destek veren başta Sayın Valimize, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize, İl Genel Meclis Üyelerimize, Muhtarlarımıza, çiftçilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
2014 yılında Meyveciliği Geliştirme Projesi’ni daha da büyük ölçekli olarak gerçekleştireceğiz. Özellikle konuya ilgi duyan, konuya ekonomik manada bakmak isteyen üreticilerimizi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne müracaat etmeye davet ediyoruz.
Bölgemiz tarım, hayvancılık ve turizm bölgesi tarımsal üretimde sebze meyve üretimi önemli bir yer tutuyor. İlerleyen süreçte soğuk hava depoları gündeme gelecektir. Eğer soğuk hava deposu olursa üreticilerimizin daha fazla gelir elde etme şansları olacaktır.
Çanakkale Bayramiç’te 1998 yılında başlayan meyvecilik süreci 15 yılda 90 bin dönüme ulaşmış durumda. Bunun 30 bin dönümü elma bahçesidir. Aynı şekilde Ezine’de 6 bin dönüm, Bursa Gürsu ‘da 20 bin dönüm meyve bahçeleri bulunmaktadır. İlerleyen süreçte İlçemizde de uygun alanlarda binlerce dönüm meyve bahçeleri olabilir.
Ekonomik ölçekte çiftçilerimizi, işadamlarımızı ve üretici birliklerimizi bir araya gelerek yatırım yapmaya davet ediyoruz. Üreticilerimiz verimli kaliteli üretim için mutlaka toprak tahlilini, budamayı ve bakımını doğru zamanda profesyonellerden destek alarak yapması gerekiyor. Eğer bunlarla yakinen ilgilenilirse ürün almamak için herhangi bir problem yok. İstanbul gibi büyük bir pazarımız var bunu en iyi şekilde değerlendirip birlik ve beraberlik içerisinde sorunlarımızı aşabiliriz. Bunun için doğru ölçeği yakalamamız gerekiyor.” dedi.