Mecidiye’de ki Taş Ocaklarına Vatandaşlardan Tepki

Mecidiye’de ki Taş Ocaklarına Vatandaşlardan Tepki
Bu haber 13 Temmuz 2015 - 13:04 'de eklendi ve 1.539 kez görüntülendi.

Milletvekili Erdin Bircan: “Turizm bölgesi olan hiçbir yere maden ruhsatı verilemez.”

CIMG8194

 

Keşan’a bağlı Mecidiye Köyünde bulunan taş ocaklarına ilaveten yeni bir taş ocağı açılması kararı nedeniyle, vatandaşlardan tepki geldi.  Edirne Milletvekili Erdin Bircan,  bölgeye gelerek İbrice Limanı’nda bulunan taş ocakları mevkiinde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı öncesinde hazırladıkları pankart ve dövizlerle köy halkı taş ocakları mevkiine geldi. CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçıile İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz, bazı doğa dernekleri ve çok sayıda doğasever de destek verdi.

Keşan’a bağlı Mecidiye köyü ile İbrice Limanı arasında bulunan bölgede faaliyet gösteren taş ocakları nedeniyle bölgede ciddi anlamda doğa tahribatı meydana geldi. Yıllardır köy halkının kanayan yarası haline gelen taş ocaklarına, bir yenisinin daha açılması eklenince köy halkı çileden çıktı.

Öte yandan yapılan etkinliğin en çok dikkat çeken yüzü ise 11 aylık Deniz Demir oldu. Annesinin kucağında eline ‘Ben taş ocağında oyun oynayamam ki’ yazılı pankart alan minik Deniz, eyleme katılanların ilgi odağı oldu.

” ÇOCUKLARIMIZI ÖZGÜR ŞEKİLDE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

‘Artık yeter! Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz!’ yazılı pankartıyla İbrice Limanı sapağından taş ocağına kadar sloganlar atarak yürüyen köylüler, doğa tahribatına ve taş ocaklarına tepki gösterdi. Burada konuşan köylü bir kadın,”Yeşil alan istiyoruz. Çocuklarımızı okula götürürken, kamyonlardan kaçmak istemiyoruz artık. Çocuklarımızı rahat bir şekilde dışarı salamıyoruz kamyonların korkusundan. Biz çocuklarımızı özgür, köy yerinde, köy şeklinde, rahat bahçemizde büyütmek istiyoruz. Okullara götürürken elinden tutup değil, onları serbest ve özgür şekilde götürmek istiyoruz. Bize yardımcı olun. Biz taş ocaklarını artık istemiyoruz” dedi.

Başka bir köylü ise, “Belediyemizi aldınız, yeşilimizi almayın. Tavuklarımızı, hayvanlarımızı sokağa salamıyoruz. Sabahları çöp atmaya çıkamıyoruz. Sürekli ağır tonajlı kamyonlar gelip geçiyor. Çocuklarımız rahat nefes alsınlar, toz değil. Oksijen almak istiyoruz. Bu güzel doğayı kimsenin kirletmeye hakkı yok. Burasını nasıl batırdıysalar, yeniden ağaçlandırsınlar. Yeter ki buradan gitsinler, ağaçlandırmaya ben gönüllü gelirim” ifadelerini kaydetti.

CIMG8205

BİRCAN: “TURİZM BÖLGESİ OLAN HİÇ BİR YERE MADEN RUHSATI VERİLEMEZ”

Köy halkının yaptığı eyleme katılan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da konunun takipçisi olacağını belirterek, “Maalesef burada bir doğa tahribatının içerisindeyiz. Daha önce burada olan taş ocaklarının yanına ilaveten yeni bir ruhsat verilmiş. Burası turizm bölgesi. 2006 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilmiş bir yer. Turizm bölgesi olan hiçbir yerde maden ruhsatı verilemez. Ama burada taş ocaklarını ÇED’ten çıkartıyorlar, Çevre Bakanlığı da hiç ilgilenmiyor. 29 Nisan 2015 tarihinde buraya ÇED Raporsuz ruhsat veriliyor. Herhalde bin dönüme yakın bir yer tahrip edilecek burada. Arkamızda da hemen Saros Körfezi var. Saros Körfezi şu anda Türkiye’nin incisi. Gelişmekte olan turizm bölgesinde böyle bir tahribat yapılıyor. Bu tahribata dur demek için, köylü vatandaşlarımız ve çevreye duyarlı vatandaşlarımızın tamamı burada. Biz de onlara destek olma adına buraya geldik. Ben Edirne Milletvekili olarak bununla ilgili soru önergesi vereceğim” dedi.

Bircan’ın konuşmasına destek veren Belediye Başkanı Mehmet Özcankonuyla ilgili olarak, nüfus yoğunluğu dışında  damperli kamyonların burada yollarda, trafiğin içinde olduğunu ve bu yüzden ölümlü kazalarında yaşandığını belirtti. Cuma cumartesi ve Pazar günleri öğleden sonra saat 15.00 gibi bu kamyonların trafikten men edildiğini söyleyen Özcan, “Ama yollarımız da iyi değil. Kaza riski çok fazla. Burası 2006 yılında koruma kollama bölgesi ilan edildi. Dokuz yıl geçti Turizm Bakanlığı buranın 1/ 25 bin ölçekli planlarını bitiremedi. Burada ne olacağı hiç belli değil. Hal böyleyken bir ara ocakların faaliyetini durdurdular. Ama bu yıl tekrar faaliyetteler. Yeni ocaklar açılmaya başlandı. Ormanlardaki tahribat çok fazla. Taşocaklarından çıkan tozlar ormanlarımıza zarar veriyor. Bir süre önce Valimiz buraya geldi, hayretler içinde kaldı ama sonuçta ne kadar vali de gelse, öbürleri de gelse burada maden ocakları işlerine devam etmekte.”diyerek soruna çare bulunamadığını ifade etti.

Özcan; karayolları yapmak için taş ocaklarına ve bunlar için hammaddeye ihtiyaç olduğunu belirterek, hem çıkarımı kolay hem de nakliyesi kolay olan yerlerin bulunduğunu, buralardan taş ya da maden çıkarılabileceğini belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZA MİRAS OLARAK BIRAKACAĞIMIZ YERLERİ TAHRİP EDİYORUZ”

“Çevreye zarar vermemek için Dünya’da başka ülkeler nasıl yapıyorsa biz de öyle yapalım. Bu ocaklar burayı tahrip edilmiş şekilde bırakıp gidecekler. Burada eski tarihi kalıntılar var. Biz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. Bizim Saros Körfezimiz dünyada kendi kendini temizleyen nadir denizlerden biri. Etrafında hiçbir sanayi tesisi yok. Tertemiz bir deniz. Ve istanbul’a çok yakınız.” diyen Özcan,“Çocuklarımıza miras olarak bırakabileceğimiz, onların turizm anlamında gelir kaynağı olarak kullanabilecekleri çevremizi yine biz talan ediyoruz. Bu işi de yapsınlar ama kuralına göre yapsınlar. Buraları şahıslara göre uydurup yapmasınlar. Madem turizm alanı neden ruhsatlar değiştiriliyor. Taş ocağı da bir madendir. Maden kapsamından çıkarılmış aynı ÇED gerekli değildir raporuyla işletmelere açılıyor. Valisi gelip hayretler içinde kalıyor. 2009 yılında Turizm Bakanı’nı getirdik. <Nolmuş buralara niye tahrip olmuş?> dedi. Buralarda böyle deyip, Ankara’ya gidince bir şey olmuyor.” diyerek  sitemini dile getirdi.

2004 yılında Transtrakya Petrol Boru Hattı için yapılan eylemden söz eden Başkan Özcan, ciddi anlamda katılımın yaşandığını, Trakya’dan birçok sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin de destek verdiği eylem için platform oluşturduklarını ve hattın iptal edildiğini söyleyerek; “Gerekirse yine öyle bir platform kuracağız. Biz milletvekilimize güveniyoruz, takipçisi olacağını düşünüyoruz. Gerekli tepkiyi koyarız, bize destek vereceklerine inanıyoruz. Kendisine gösterdiği duyarlılık için de böyle bir organizasyonda yer aldığı için de teşekkür ediyoruz.” dedi.
Daha sonra tekrar söz alan Milletvekili Bircan; İbrice’ye çok yakın tarihi Ceneviz kalesi bulunduğunu ve burasının 1. derecede tarihi SİT alanı ilan edildiğini, İbrice Limanı’nda dalış yapmak için Türkiye’nin birçok yerinden insanın buraya geldiğini belirterek, taş ocaklarının buraya daha fazla tahribat yapmadan ruhsatlarının iptal edilmesi için çalışacağını söyledi.
Bir süre daha slogan atan köylüler, daha sonra bölgeden ayrılırken, taş ocaklarına tepki amacıyla önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bir çalışmanın yapılacağı belirtildi.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER