KEŞAN BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ TARİH SEMPOZYUMU BAŞLADI

KEŞAN BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ TARİH SEMPOZYUMU BAŞLADI
Bu haber 08 Kasım 2014 - 12:04 'de eklendi ve 2.021 kez görüntülendi.

Keşan’ın gelecek nesillere doğru aktarılmasına büyük önem veren Keşan Belediyesi’nin düzenlediği “II. Uluslar arası Keşan Tarih Sempozyumu”, 7 Kasım 2014 Cuma günü başladı.

Sempozyum manşet
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Osmanlı Öncesi ve Sonrası Keşan” konulu sempozyum saat 10.30 sıralarında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

DSC_0257
Trakya Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul’un sunumunda gerçekleştirilen sempozyuma; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı adına P. Alb. Erol Bayazıt, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, protokolün diğer üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

CIMG5980
Toplantının açış konuşmasını yapan Özcan, Keşan’da tarih sempozyumlarının 2.sinin gerçekleştirildiğini belirterek, “Belediye olarak ilk sempozyumu kitap haline getirmek bize nasip oldu. Hazırlanan bu kitap Türkiye’deki bütün üniversitelere, kurumlara, Cumhurbaşkanlığı’na, Genelkurmay’a ve tüm üst düzey kurumlara gönderildi. Biz bugündeyiz, anı yaşıyoruz, dün kişisel olarak geçmişimiz ama toplumsal olarak da tarihimizdir. Tarihimizi doğru kaynaklardan doğru şekilde öğrenirsek gelecek nesillere de daha doğru bir şekilde iletmiş oluruz. Bölgenin Osmanlı öncesi ve sonrasındaki durumunu hep birlikte öğreneceğiz. Komşu Balkan ülkelerinden de bildiri sunacak katılımcılarımız var. Keşan’da bulunmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Umarım paneldeki bildiri ve sunumları da bir kitap haline getirip, kütüphaneler, üniversiteler ve ilgili kurumlara gönderebiliriz.” dedi.
Mehmet Özcan, sempozyumla birlikte tarihe güvenilir ve inanılır kaynaklar bırakma amacında olduklarına vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

DSC_0270
Özcan’ın ardından Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı kürsüye geldi.
Sunulan bildirilerin kitap haline dönüştürülmesiyle bölgenin veri tabanının ortaya çıkacağına işaret eden Dınkırcı, şunları konuştu: “Başkan Bey ve ekibinin katkılarıyla hazırlanan sempozyum tarihe ışık tutacak. Sempozyum gelecek kuşaklar açısından çok önemli olacak bu sempozyum. Bölge için Topkeşan Yörükleri adı kullanılıyor. Savaş esnasında top getiren ve götüren kişilere verilen isimler var. Bölgemiz tarihi İpek Yolu üzerindeyiz. Sürecin dinamikleri eğer iyi değerlendirilirse geçmişte olduğu gibi yine çok kalkınmış bir yer olabiliriz. Keşan sosyoekonomik kültürü ve geçmişi olan bir yer. Bundan sonra da sosyoekonomik olarak geleceği olan bir yer. Keşan olarak bir markayız. 564 bin dönüm tarım arazimiz var. Trakya’da olmayan tarım ve gıda Organize Sanayi Bölgemiz olacak. Detay bir bilgi doğalgaz başvurularımız da 596’ya ulaştı. Bu sayıyı çok daha ileri taşımalıyız. Keşan çok daha güzel şeylere layık. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Keşan’ı güzel bir gelecek bekliyor. Aklımızda ne olursa olsun ferdi değil kolektif bir anlayışla değerlendirmek zorundayız. Bunu yaparsak hem geçmişimizle övüneceğiz hem de buradan aldığımız dinamizmle geleceğe farklılık ve farkındalıkla bakacağız.

CIMG5989  CIMG5990
Bu konuşmanın ardından 10 dakikalık bir ara verildi ve bu arada Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, başta Kaymakam Bekir Dınkırcı olmak üzere protokol mensupları ile bildiri sunan tarih sempozyumu konuşmacılarına Keşan TSO’nun terasından yeni yapılan Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi ile ilgili bilgi verdi.

Julia Tzvetkova
Aranın ardından ilk bildiriyi Sofya Üniversitesi’nden Doçent Doktor Julia Tzvetkova sundu.

Tzvetkova, Maisades’in Toprakları ile Doğu Rodop’ta Trakya Kültürü: Araştırma Problemleri hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.
Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a sempozyumun düzenlenmesi nedeniyle teşekkür eden Julia Tzvetkova, Maisades’in çok eski dönemlerde Güneydoğu Trakya’nın sahibi ve yöneticisi olarak nitelendirilebilecek kişi olduğunu, topraklarının genişliğinin denizden yürüyüş mesafesinde 7 günlük süreyi kapsadığını aktardı.

Peter Delev
Daha sonra Bizye’deki 2 yazılı kaynak üzerineki notlar hakkındaki bildirisini sunmak üzere Sofya Üniversitesi’nden Akademisyen Peter Delev mikrofona geldi.
Keşan’da tarihine sahip çıkan bir belediye, belediye başkanı ve vatandaşları ile birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Delev, Keşan’ın güzel bir kültürün parçası olduğunu ifade etti.

Engin Beksaç
Öğle yemeğinin ardından sempozyumda bildirilere Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç’ın Keşan Bölgesi Kaya sunakları ve kült alanları bildirisi ile devam edildi.
Keşan ve çevresinde birçok kale ve tarihi esere rastlanıldığını belirten Beksaç, bölgedeki birçok tarihi özellik taşıyan eserin taş ocakları, define arayan kişiler ve DSİ’nin yüzünden ciddi zarar gördüğünü kaydetti.
Bölgede 8 bin yıl öncesine giden tarihi eserlerin varlığını aktaran Engin Beksaç, bölgedeki birçok eserde güç ve hakimiyet sembolleri olduğunu ve bunların yine birçoğunun tek olma özelliği taşıdığını ifade etti.
Bölgede örneğine rastlanmayan doğal kremotoryumların varlığını da tespit ettiklerine işaret eden Beksaç, Trakya’da Troya kalıntılarına dahi rastlanıldığını aktardı.
Mitolojik kaynakların bölgeye ilişkin gerçekleri çok güzel aktardığını anlatan Engin Beksaç, ama bu gerçeklerin ne yazık ki görmezden gelindiğini dile getirdi.
Beksaç, Keşan bölgesinin tarihi açıdan çok değerli bir bölge olduğunun altını çizdi ve bu turistik değeri de olan alanların daha iyi tanıtılması için çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.

İsmail Kurtuluş
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi İsmail Kurtuluş’un Altınyazı’daki Harala Kalesi’ne ait bildiri sunmasından sonra Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Arkeolog Bilnur Kurt, Tarihte Mecidiye ile ilgili bildirisini katılımcıları ile paylaştı.
Bölgenin tarihi alanlarının tarımsal alan açılımları ve defineciler tarafından tahrip edildiğini belirten Kurt, bölgenin tarihsel süreçte dini, siyasi ve askeri bir merkez olduğunu bildirdi.

Bilnur Kurt
Bilnur Kurt, kalelerin haberleşme aracı olarak kullanıldığını belirten Mecidiye Kalesi’nin merkez olan Keşan kalesini görebildiğini ifade etti.
Kurt, Mecidiye’de bölge için önemli Rüstem Paşa Bektaşi Dergahı’nın bulunduğunu aktardı.
Sempozyumun ilk günkü sunumları saat 17.30 sıralarında sona erdi.
Sempozyum 8 Kasım 2014 Cumartesi günü de sürecek. Saat 09.00’da başlayacak ve 12.00’de son bulması planlanan sempozyum sonrası katılımcılar için Keşan gezisi düzenlenecek.
www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER