Halk sağlığını korumak ve vatandaşların yaz aylarını daha huzurlu geçirmesini hedefleyen Keşan Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü koordinesinde vektörel mücadelede bu yıl da yerinde ve etkin müdahalelerle erken müdahalede bulunuyor.
Dere ıslahı gibi fiziki müdahaleleri tamamladıklarını, düzenli periyotlar halinde larva mücadelesinde bulunduklarının altını çizen Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Serkan Doğru, bu mücadelede vatandaşlara da görev düştüğünü söyledi.
Keşan Belediyesi halk sağlığını korumak ve vatandaşların yaşam kalitesini daha da yükseltmek için vektörel mücadele çalışmalarıyla bu yıl da erken, kaynağında ve etkin müdahalelerde bulunuyor.
Vektörel mücadelede çalışmalar 2 araç ve 8 personelle yürütülürken, mücavir alanlar; Yayla, Erikli ve Danişment’te de müdahalelerde bulunuluyor.
Halk ve çevre sağlığı açısından tehdit oluşturan ve vektör potansiyelleri yüksek olan; sivrisinek, karasinek gibi haşerelerin üremesine müsait olan göl, gölet, dere, su birikintisi ve bataklık gibi alanlarda gerçekleştirilen larva mücadelesi kapsamında çalışma yürüten Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı vektörel ilaçlama ekibi vatandaşların bahar ve yaz aylarını daha rahat ve huzurlu geçirmelerini hedefliyor.
Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Serkan Doğru, şunları söyledi: “Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak vektör mücadelesi kapsamında larva mücadelesi düzenli periyotlar ile devam etmekte. Fiziki mücadele kapsamında dere ıslahlarını gerçekleştirdik. Şimdi düzenli periyotlar halinde derelere, göllere, su birikintileri olan yerlere biyosidal ürünler ile müdahale edilerek larva mücadelesi yapılmaktadır. Larva mücadelesi; sinek ve sivrisinek daha yumurta halinde iken müdahale edilmektedir. Eğer larva halinde müdahale edilmez ise sinek ve sivrisinekler uçar çoğalması hızlanır. Sinek ve sivrisneğin üreme yerinden uçmasına izin vermemek için hava sıcaklıklarına bağlı olarak düzenli periyotlar ile mücadele yapılmaktadır. Hava sıcaklıklarının düşük olduğu zamanlarda periyotlar 20-25 gün arasında iken hava sıcaklıkları yüksek seyrettiği zamanlarda bu periyotlar 10-15 gün arasına düşmektedir. Yağmur yağdığında tüm periyotlar yeniden yapılmaktadır.”
Vektör mücadelesinde en etkili yöntemin larva halinde yapılan müdahale olduğunu bildiren Doğru, “Araçüstü ULV vektör mücadelesinde çok etkili bir yöntem değildir. Bu mücadele kapsamında kullanılan ürünler sadece hedef kitleye etkili ürünler olduğu için insan sağlığına ve diğer canlılara zararı yoktur. Halkımızın sağlığı birinci önceliğimizdir.” dedi.
“Vatandaşlar da bilinçli olmalı”
Vektörel mücadelede vatandaşların da bilinçli olması gerektiğini belirten Doğru, açıkta su biriktirmemeleri, çiçek saksısı, ağaç dipleri, eski lastik içleri gibi alanlarda su birikintisi oluşmasının önüne geçmelerini, çöplerini kapalı poşetler ile biriktirip atmalarını, çöp konteynerlerine çöp attıktan sonra kapaklarını kapatması gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
www.kesanhalkinsesi.com