İSTANBUL’DA SAROS KÖRFEZİ VE TURİZM PANELİ..

İSTANBUL’DA SAROS KÖRFEZİ VE TURİZM PANELİ..
Bu haber 02 Şubat 2014 - 21:30 'de eklendi ve 1.589 kez görüntülendi.

İstanbul Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde, Saros Körfezi ve Turizm konuşuldu.

CIMG0076

Panele; Turizm Yazarları Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, www.turizminsesi.com sitesi sahibi gazeteci Bora Özgen, Avukat Mesut Kavak ve KTSO Turizm Komitesi Grubu Başkanı Mustafa İşçimen konuşmacı olarak katılırken, panelin modaretörlüğünü ise  Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD ) Başkanı ve “Ekonomide Ufuk Turu” Programı Yapımcısı Ahmet Eler yaptı.

CIMG0072

Köfteoğlu, “Turizmde Markalaşma ve Kriterleşme” konusunda, Özgen, “Turizmde Reklamın Önemi ve 2014 Vizyonu”, Kavak “Turizm Hukuku” ve İşçimen’de “Saros’da Beklentiler” konularında açıklamalarda bulundular.

CIMG0080

Köfteoğlu, 2013 Yılında 1 milyar 82 milyon kişinin seyahat ettiğini belirterek “Bu rakam 2012 yılına göre 52 milyon kişinin daha fazla seyahat ettiği anlamına geliyor. Dünyada en çok turist alan sayılar arasında Türkiye 6.sıradaki yerini koruyor.Fransa 1.sırada,ABD 2.sırada,Çin 3.,İspanya 4. ,İtalya 5. ve Türkiye’de 6.sırada bulunuyor. 2014 yılı için Dünya Turizm Örgütü’nün öngörüsüne göre her şeye rağmen özellikle batı ülkelerinin, Avrupa’da ekonomide karabulutların dolaşıyor olmasına rağmen, turizm anlamında % 4- 4.5 büyüme öngörülüyor. Türkiye 34 milyon turist 25 Milyar Dolar rakamına ulaştı. Bu yılki hedef inşallah ekonomi daha kötüye gitmez ama yılın başında konan hedef 36 milyon turist 36 milyon Dolar gelirdi. Dünyada da turizm 2020 yılında 1.5 milyar kişinin seyahat edeceği ve trilyonlarla ifade edilen bir turizm geliri elde edilmesi öngörülüyor. Turizmciler kaliteli hizmet vermek zorundadır. Markalaşmada turizmde çok önemlidir. Kentin hedefindeki yatırımcı ve turist profilinin belirlenmesi gerekir.Günümüzde artık şehirler markalaştı.Mesela insanlar Paris’e gidiyoruz, kimse Fransa’ya gidiyoruz demiyor.Ayrıca şehrin ruhunu yansıtan hediyelik eşyaların yapılması da önemli. Bazı yerlerde halen Çin malı hediyelik eşyaların yapıldığını görüyoruz”dedi.

Köfteoğlu’ndan sonra söz alan Özgen’de şunları söyledi “Ben sık sık Keşan’ı ziyaret ederek ferstivallere katıldım. Windsurf yarışlarını izlemek için gittim.Saros Körfezi’nin güzelliklerini gördüm.Botanik bahçelerde yetişen ürünleri gördüm.Edirne’nin bir tava ciğeri var.Keşan’ın satır eti var.Bunu markalaştırdılar. İpsala Pirinci var, bunu da markalaştırma anlamında çalışmalar yapıldığını öğrendim.Markalaşma Edirne turizmi adına çok iyi olacaktır.İnternet turizmde çok önemli.Bugün EMİTT Fuarı’nda Edirne Turizm İl Müdürlüğü’nün standının olmadığını öğrendim.Keşke Edirne adına da bir stand olsaydı.Edirne Turizmnini ve Trakya Turizmini birlikte ele alsalardı çok daha iyi olacaktı diye düşünüyorum” dedi.

Özgen’den sonra söz alan Kavak’da,turizmde erken rezarvasyon uygulamasının yapıldığını belirterek “Altı ay önce rezarvasyonu yaptıran kişi hotele bir gidiyor.Hotelin yerinde yeller esiyor.Ya da herhangi bir rezarvasyonu yok.Dolayısıyla tatilci mağdur oluyor ve bu mağduriyetin o anda giderilmesi gerekiyor.Aksi takdirde Edirne’den kalkıp Antalya’ya tatile gitmişi bir vatandaşın Edirne’ye döndükten sonra zararının giderilmesi de çok fazla anlam taşımıyor.Turizmciler aslında baktığınız zaman hayal satıyorlar ve bu hayali gerçekleştirmekle yükümlüler.Turizmcilerin kendileriyle ve tüketicilerle yaptıkları sözleşmelere diğer meslek gruplarından daha fazla özen göstermek zorundalar.Bugün sosyal medyada turizm tesisleri için yapılan kötü yorumlar bir çok müşteri kaybına neden oluyor” dedi.

Panelde son olarak konuşan İşçimen’de, Saros’da ki turizm işletmelerinde bir yenilenmeye gidilmesini belirterek , “Saros’da son dönemde Ramazanla ilgili gündeme gelen Ramazan’da bu iş yapılamaz şeklindeki önyargı için ben böyle düşünmüyorum. Bu önyargı değişiyor. Artık Saros’da alternatif turizm gelişmeli. Mesela su altı turizmi, doğa turizmi ve eko turizmin canlanması gerekiyor.Saros’da Dünyanın ilk Su Altı Tarihi Müzesi’ni gerçekleştiriyoruz.Türkiye’nin değil dünyanın ilk Su Altı Tarihi Müzesini yapıyoruz bunu özellikle vurguluyorum.Yapay Resif projesi var. Lakin üzülerek bakıyoruz hiçbir destek alamıyoruz.Sadece belli kurumların,işletmelerin ve bölge halkının ufak ufak destekleriyle bu proje yürüyor.Siz Çanakkale Savaşları’nın bir ufak enstantanesini suyun altına heykellerle yapmaya çalışıyorsunuz.Bu hakikaten büyük bir proje.Baktığınızda proje 2-3 milyon TL’lik bir proje.Ama biz bunu kısık kaynaklarla yapmaya çalışıyoruz.Özellikle Turizm bakanlığı Altyapı fonundan bir destek alamıyoruz.Baktığınızda bir altyapıdır bu.Bir alternatif turizm için oraya atacağınız bir geminin maliyeti bir altyapıdır.Tabi bu altyapı desteklerini alamıyoruz.Bunu üzüntü ile karşılıyoruz. Ama çözeceğiz, bir şekilde biz inandık.Biz Saros’u bir yerlere getireceğiz.Sıkıntı ayrıca tesisleşmenin olmaması.Bunun nedeni biliyorsunuz 2006 yılında Saros Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edildi.7 yıldan bu yana bu Koruma ve Gelişme Bölgesi Turizm alanına dönüşemedi.Dönüşemeyince teşvikler açılamadı.Teşvikler açılamayınca yatırımcı o bölgeye uzak durmaya başladı.Bu konuda büyüklerimizden bir destek bekliyoruz.Saros Turizm alanına açılmalı.1/25 binlik master planlar tamamen artık ortaya çıkmalı.Hangi bölgenin turizm alanı hangi bölgenin sosyal alan , hangi bölgenin ticaret alanı olduğunu biz bilmeliyiz ve ona göre yatırım yapmalıyız.Bir arsa alacağız ama bu alanın durumunu tam olarak bilemiyoruz.Turizmde son yıllarda bir de Saros’a niye mavi bayrak alamıyoruz diye sorular var. Evet Saros Körfezi çok temiz.Mavi Bayrak’ın biz de olmasına ben de katılıyorum.Mavi bayrak olması demek sadece denizin temizliğine verilen bir ünvan değil.Mavi bayrak alabilmeniz için denizin temiz olmasının yanında , plaj,plaj arkası hizmetlerinizin ve sosyal aktivitelerinizin de aynı düzende olması gerekir.Bunların hepsi bir arada da olursa Mavi Bayrak’ı alabiliyorsunuz.Ayrıca son zamanlarda bir eksikliğimizi hissetmeye başaldı. Saros’un bir logosu yok.Saros’un artık bir logosu olmalı.İnsanlar o logoyu görünce Saros Körfezi akıllarına gelmeli.Bu da bir markalaşmanın başlangıcıdır diye düşünüyorum” dedi.

Panel, Tek Rumeli TV’de Ahmet Eler’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomide Ufuk Turu” adlı programda 1 Şubat 2014 Cumartesi günü saat 20.00’de yayınlandı.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER