(Videolu Haber)-
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 5-6 Ağustos 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen ziyaretleri ile ilgili 8 Ağustos 2014 Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Saat 1200’de gerçekleşen basın toplantsında konuşan Helvacıoğlu bölgeyle ilgili olarak hazırladıkları sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili bir rapor sunduklarını belirterek konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı.
SORUN 1) SAROS KÖRFEZİNİN 1/25’LİK PLANLARIN HAZIRLANMAMASI
ÇÖZÜM: Turizm koruma ve geliştirme bölgesi ilan edilen Saros Körfezi, 1/25’lik planların beş yılı aşkın süreden bu yana yapılamadığını görmekteyiz. Bu geciken süreç bölgeye yapılacak muhtemel yatırımları da ertelemektedir. Turizm yatırımcılarının nerede tesis yapacağı ve nasıl teşvik alacağı konusundaki belirsizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz. Saros Körfezi’nin 1/25’lik planlarının en kısa zamanda bitirilmesi ve uygulamaya geçilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz. Saros Körfezi kapsam alanı içinde sit alanları, askeri alanlar, orman alanları ve kıyı köy meraları yeniden gözden geçirilip turizm ekonomisine kazandırılması zorunluluğu olduğuna inanıyoruz. Bölgemizin bu önemli sorununun çözülmesini talep ediyoruz.
SORUN 2) HAMZADERE BARAJI’NIN TAMAMLANMAMASI
ÇÖZÜM: 350 bin dönüm araziyi sulayacak İpsala, Keşan, Enez başta olmak üzere bölgemiz ile birlikte ülkemize de büyük bir tarım getirisi kazandıracak Hamzadere Barajı bir an önce tamamlanmalıdır. Hamzadere Barajı’nın tamamlanması sonrasında Sertifikalı Tohumculuğun bölgemizde geliştirilmesi, organik tarımın yaygınlaştırılması, yılda iki ürün alınması, sebze ve meyveciliğin desteklenmesinin yanı sıra seracılığın da geliştirilecek olması, bölgemizin ekonomik katma değerini yükseltecektir.
SORUN 3) KEŞAN’A TARIMSAL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMASI
ÇÖZÜM: Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, İpsala Ticaret Borsası ve Keşan Ticaret Borsası hizmet sınırları içinde yer alan Hamzadere Bölgesi’ne (Keşan, İpsala ve Enez) Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar başladı. Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi için şuanda arazi çalışmaları yapılmaktadır. Keşan’ın kuzey bölgesinde Paşayiğit Mahallesi civarında kurulması düşünülen Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi için Valiliğimiz başta olmak üzere Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız çalışmalarını hız kesmeden devam ettirmektedir. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ilgili bakanlıklarımızın desteğini bekliyoruz.
SORUN 4) KEŞAN’A DOĞAL GAZ GETİRİLMESİ GEREKLİLİĞİ
ÇÖZÜM: Yapılan ölçümler sonucunda, Keşan şuanda Türkiye’nin en kirli havasının olduğu bölge olarak belirlenmiştir. Sağlık açısından bölge halkı acilen oksijeni bol ve temiz bir havaya kavuşturulmalıdır. Trakya’da sadece bölgemizde (Keşan, İpsala ve Uzunköprü) doğal gaz kullanımı yoktur. Ayrıca doğal gaz sağlık nedenlerinin yanı sıra bölgemizde kurulması için çalışmaları başlatılan Organize Sanayi içinde olmazsa olmazlar arasındadır. Her ne kadar dağınık olsa da bölgemizde bulunan sanayi işletmeleri açısından ticaretin gelişmesi için doğal gaz gelmesi gerekliliği aşikârdır. İlgili makamlarımızın bölgenin doğal gaz kullanımına kavuşturulması açısından destek vermeleri gerektiğine inanıyoruz.
SORUN 5) EMSALLERİNDE KDV’NİN %1 İKEN PİRİNÇTE KDV’NİN HALEN %8 OLMASI
ÇÖZÜM: Bulgur ve benzeri ürünlerde KDV %1 iken pirinçte KDV’nin %8 olduğunu görüyoruz. Bu durum pirince emsal olan ürünlerde haksız rekabete neden olmaktadır. Çeltik sektörünü kayıt altına almada ve emsal ürünler ile haksız rekabeti ortadan kaldırma adına pirinçte de KDV’nin %1 olması gerekmektedir. Pirinçte KDV’nin emsalleri gibi %1 olması ülke ve bölge ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bu sorunumuz 5 yıldır Hükümetimizin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ve bölgedeki çeltik üreticilerimizin gündemindedir. Bu önemli sorunun çözülmesini camia olarak talep etmekteyiz.
SORUN 6) Keşan Bölgesinde İç Gümrüklemelerinin Olmaması
ÇÖZÜM: İpsala’da veya açılması halinde Enez Limanının geliştirilerek iç gümrüklemenin yapılması, bölge ihracatında artış sağlayacaktır. Enez limanının gelişimi ile birlikte turizm de önemli gelişmeler yaşanacaktır. Şu andaki iç gümrükleme uygulaması ihracatımızı önemli ölçüde aksatmaktadır. Çünkü ihracat yapan firmalarımız Tekirdağ’a giderek gümrükleme işlemlerini yapmakta ve tekrar 100km geri dönerek İpsala gümrüğüne ulaşmaktadır. Zaman ve maliyet adına bu çalışmanın nedenli zararlı olduğu aşikârdır.
Haberle ilgili görüntüleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.