GÜNEKAB’ın sözleşmesi imzalandı

GÜNEKAB’ın sözleşmesi imzalandı
Bu haber 13 Şubat 2016 - 15:39 'de eklendi ve 1.106 kez görüntülendi.

GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’ın sözleşmesi imzalandı.

GÜNEKAB Sözleşmesi imzalandı (2)
Keşan Belediyesi’nin önderliğinde, Güney Edirne’deki İpsala ve Enez ilçeleri ve beldeler ile kurulan GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’ın Paşayiğit’te Koca Yarma Mevkii’ndeki Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin işletim ihalesinin sözleşme töreni gerçekleştirildi.

GÜNEKAB Sözleşmesi imzalandı (1)
Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen törene; Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan ve eşi Şengül Özcan’ın yanı sıra; Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül ve ekibi, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkan Yardımcısı Alaattin Köseler, Beyendik Belediye Başkanı Nuran Uslu, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı ve GÜNEKAB Birlik Müdürü Feyzi Engin, Çevreden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Keşan Belediye Meclisi üyeleri, GÜNEKAB’a dahil belediyelerin ilgili temsilcileri, ihaleyi kazanan Atık Çevre Teknolojileri A.Ş.’nin Genel Müdürü Makine Mühendisi Hüseyin Öztürk katıldı.
Törende konuşan, GÜNEKAB’ın kurulma süreci ve Paşayiğit’teki tesisle ilgili detaylı bilgi veren Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Mütevazi olmayacağım hem benim hem de belediye ekibimin ve diğer ilgili belediyelerin en mutlu günlerinden biri bugün. O dönemin Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül Bey’le bu işi sıfırdan aldık ve bu günlere getirdik. Zor bir çevre sürecinden geçtik. Bölge olarak da inandık ve başardık.” dedi.
2004’ün Ekim Ayı’nda belediyelere ilk defa katı atıkların bertarafı konusunda yazı gönderildiğini ve Edirne’nin; Güney, Kuzey ve Orta Edirne olarak 3’e ayrıldığını belirten Başkan Özcan, Kuzey’de Edirne’nin, Orta Edirne’de Uzunköprü’nün, Güney Edirne’de de Keşan’ın organizatör belediye olarak görevlendirildiğini belirterek, “Bizden alternatif katı atık alanları belirlememiz istendi. Biz işi ciddiye aldık ve Keşan, İpsala, Enez’i uygun yer bulmak için belediye ekibimle gezdik. 6 adet alternatif yer belirledik ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne gönderdik. 2005’in Ekim Ayı’nda 6 alternatif yerden şu anki mevcut yerimizi İl Mahalli Çevre Kurulu onayladı ve 1/25.000’lik planlara işlendi.” dedi.
2006 yılında GÜNEKAB’ın değişik siyasi partilere mensup belediye başkanlarıyla kurulduğunun altını çizen Mehmet Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ama hiçbir şekilde partililik kimliğimizi öne çıkarmadık, birbirimize bölge insanı olarak sarıldık. İşin başına da en büyük belediyenin başkanı olarak beni önerdiler. Sonra Paşayiğit’teki yerin ormandan devri dönemi başladı. Ayrıca İTÜ’den hizmet alımı yöntemiyle iki hocamızı çevre danışmanımız olarak çalıştırdık. Daha sonra tesisin projelendirme aşamasına geçildi. Orman’dan yer tahsisi aslında kolay oldu. Yer daha önce meradan ormaniyeye devredilmiş. Önceki mera vasfı öne sürülerek bazı davalar açıldı ama yer Koca Yarma Devlet Ormanı olarak belirlendi.”2007 Ağustos’unda Ankara’da yerin nihai ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Toplantısı’na katıldığını dile getiren Özcan, “Süreç içinde ilgili bakanlık ve müdürlüklere neşeli gidip küs döndüğümüz günler oldu. 2009 Ocak’ında nihai ÇED raporumuzu aldık. Projemiz de hazırlanmıştı. Ancak Karayolları çekme mesafesine takıldık ve projede revizyon yaptık. Bu arada Danıştay orman arazilerinin tahsisi yönetmeliğini iptal etti. Yeni yönetmelik yapıldı ve yine evraklarımızı elden teslim ederek ormanla tahsis işimizi hallettik. 2010’lu yıllarda işin yapımına geçtik.” dedi.

GÜNEKAB Sözleşmesi imzalandı (3)
Proje ile ilgili olarak en önemli sorunlardan birinin finansman olduğunu aktaran Mehmet Özcan, şunları kaydetti: “2011 seçimlerinden sonra dönemin Edirne milletvekilleri Mehmet Müezzinoğlu, Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli ile bir önceki Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan randevu alarak hep birlikte gittik. Bu süreçteki toplantılara katılmam ve aşinalık oluşması sebebiyle Bakanlık’tan ilk önce 900 bin TL’lik hibe para çıkardım. Akabinde 1 milyon daha hibe aldık. İhale sürecine girdik ve 7 milyonluk işin geri kalan miktarının finansmanı için çözümler üretmeye çalıştık. Bu süreçte kapanan belediyeler oldu ve tüzük değişiklikleri yaptık. 2012’de ihalemizi yaptık ama işe başlama süreci 2013’ü buldu. İşe başladıktan sonra Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 500 bin TL daha hibe aldık. Toplamda hibe 2 milyon 400 bin TL oldu ve tesislerimizi geçen yaz itibarıyla bitirdik.” dedi.
4 Ocak 2016’da tesisin işletim ihalesinin gerçekleştirildiğini ve alanın 1. lotunun kullanıma hazır hale getirildiğini belirten Başkan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Sadece düzenli depolama yapıldığı zaman 2 lotun ömrü 20 yıl. İlk aşamada belki 2 yıl sadece düzenli depolama yapılacak. Ön ayrıştırma ile ilgili 2 yıl içinde bazı düzenlemeler daha birlikte yaşayacağız.” dedi.
Çevre denince herkesin çevreci olduğunu ancak günlük hayat pratiğinde çevrenin hiç kimsenin umurunda olmadığını anlatan Opr. Dr. Mehmet Özcan, şunları söyledi: “İl Mahalli Çevre Kurulu’ndan Keşan-Enez arasında Çelebi Köyü’ndeki maliye arazisini aktarma istasyonu yapmak için talep ettik. Ama uzak bir köyün su kaynağı nedeniyle bize sürekli zorluklar çıkarıldı. Son dönemde bu yerden umudumuzu kestik. Şimdi Birlik eliyle o bölgeye yakın özel bir alanı satın almayı ve işi sonlandırmayı düşünüyoruz. Bu arada kırsaldaki köylerimiz de İl Özel İdaresi vasıtasıyla Birliğimize üye oldu. Aktarma istasyonunun amacı; uzak yerlerdeki bölgelerimizden, ortak noktadaki alanda bulunacak TIR’a depolama yapılması ve TIR’ın belli periyotlarla Keşan’daki ana depolama merkezine içindeki atıkları boşaltmasıdır. Çünkü direkt olarak Enez’den Paşayiğit’teki tesise atık göndermek ekonomik olmazdı. Aktarma istasyonunda çöpler yere hiçbir şekilde dökülmeyecek. Sızan su dahi toplanacak ve atık su arıtma tesisine gönderilecek. Çevreci olduğunu söyleyenlerin yerleşim yerlerini de görüyoruz. Gübreler, tarım ilaçları hep gelişgüzel atılıyor! Lafta hep çevreciyiz ama pratikte çevrecilik bizim yaptığımız gibi olur.” dedi.
Yapılan çalışmalar sonunda ortaya çıkan projenin sadece Edirne değil Trakya’ya örnek olduğunu vurgulayan Özcan, “Birlik başkanlığı haricinde Keşan Belediyesi olarak da gururluyum. 1979’dan bu yana Keşan ve köyleri tarafından kullanılan vahşi depolama alanımız rehabilite ediliyor. Bu işte de sona geldik. Muhtemelen Ağustos ayı içerisinde Keşan’ın eski çöplüğü de rehabilite edilmiş olacak. Bölgede Tekirdağ ve Çanakkale’de böyle bir rehabilitasyon yapıldı şimdiye kadar. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 11 yıllık bir emek söz konusu. Bölge başkanları ve insanları olarak birbirimize güvendik, moralimizin bozulduğu zamanlar oldu ama umudumuzu hiç kaybetmemiştik. Zor süreçten, geçtik, sabrettik, hibe para da aldık ve işi sonlandırdık.” dedi.

GÜNEKAB Sözleşmesi imzalandı
Güney Edirne’nin katı atık işini tamamladığını, Kuzey Edirne’nin işlemlerinin devam ettiğini, Orta Edirne’de ise sessizlik dönemine girildiğini bildiren Başkan Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk kuruluş aşamasında belediye başkanları, meclis üyelerine, birlik meclis üyelerine, Birlik Müdürü ve elemanları ile özellikle de Keşan Belediyesi’nde Şehir Plancımız olarak çalışan Yusuf Nusret Kayseri’ye çok teşekkür ediyorum. İl Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül’e ve dönemin bakanı Veysel Eroğlu’na çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Özcan’ın ardından, İl Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül söz alarak, katı atık bertarafı konusunda Edirne’nin Kuzey, Orta ve Güney olarak bölgelere ayrılarak bir anlamda yarıştırıldığını belirten Bülbül, “Güzel bir bayrak yarışıydı, kazanan Güney Edirne oldu. Kendilerini tebrik ediyoruz. Bölgemize hayırlı olsun, diğer birliklere de örnek olsun. Kuzey Edirne şu anda inşa aşamasında. Önümüzdeki Haziran’da 1 lotu teslim almak istiyorlar. Uzunköprü de inşa ihale aşamasında. Emeği geçen başkanlarımız ile teknik ekibe çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
-Bülbül’den sonra yeniden söz alan Başkan Özcan, 4 Ocak 2016’da yapılan ihalede 2 yıllık süre için en düşük teklifi 2 milyon 460 bin TL +KDV ile Atık Çevre Teknolojileri A.Ş.’nin verdiğini açıkladı.
Konuşmalardan sonra Başkan Özcan ve ihaleyi kazanan firma yetkilisi Hüseyin Öztürk ihale sözleşmesini imzaladı.
Başkan Özcan, imzaların atıldığı kalemi eşi Şengül Özcan’a vererek günün anısına saklamasını istedi.
www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER