Gülçavuş-Sultaniçe Sahili arıtmasına dikkat çekildi

Gülçavuş-Sultaniçe Sahili arıtmasına dikkat çekildi
Bu haber 29 Ağustos 2024 - 21:36 'de eklendi ve 37 kez görüntülendi.

Gülçavuş – Sultaniçe Sahili arıtmasına dikkat çekildi..

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Gülçavuş – Sultaniçe köyleri sahilinde ‘Gülçavuş ve Sultaniçe Köyleri Sahil Siteleri İçme suyu ve Kanalizasyon Yapım İşi’ için ‘Devlet-Yurttaş İşbirliği Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen kanalizasyon tahliye pompalarının denizin dibinde planlanması çevre felaketine adeta davetiye çıkarıyor. Yazlıkçılar, projede jeneratör bulunmadığını, bu yüzden, uzun süreli elektrik kesintilerinde pompaların durarak, sistemin çalış mayacağına dikkat çekerek, “Sistem çalışmayınca kanalizasyon hatları birkaç saat içinde dolar. Pompalar çalışmayınca tahliye gerçekleşmez, bütün hatlar ve pompalar şişer. Devam eden akıntı sonunda pompaların olduğu depolardan sızıntı başlayacaktır. İlk pompa hemen denizin dibinde olduğu için bütün kanalizasyon sistemi denize ve çevreye taşacaktır” uyarısında bulundu.
Enez ilçesinin Sultaniçe – Gülçavuş köyü sahilinde vatandaşlardan katkı payı alınarak gerçekleştirilen temiz su ve kanalizasyon sistemi eksiklikleri ile belirsizliğini korumaya devam ediyor. 2023 yılında başlayan alt yapı çalışmalarında şu anda çalışan sistem birçok arızaların yaşanması nedeniyle sahilde yaşayan vatandaşlarda endişeye neden oluyor.

TOPLANTIDA DİLE GELENLER

Sultaniçe sahilinde bir kahvehanede Sultaniçe – Gülçavuş Sahili Yurttaş Çevre Platformu’nun son toplantısına katılan çok sayıda vatandaş sistemle ilgili sıkıntılarını dile getirirken konuşmacılardan birisinin tahliye pompalarının elektrikle çalıştığını, olası uzun süreli bir elektrik kesintisi sonunda projeye konmayan ve sistemde şu anda olmayan jeneratör sorununu dile getirdi.

Toplantı sonrasında görüştüğümüz Edirne Belediyesi’nden emekli bir kişi şunları aktardı:

“PROJEDE JENERATÖR YOKTU, UYARDIM”

“Bu projenin olmazsa olmazı pompaları olası uzun süreli elektrik kesintilerinde besleyecek bir jeneratör sisteminin olması gerekliğidir. Proje daha ilk yayınlandığı zaman bu eksikliği ben gördüm ve gerekli uyarıları yaptım.
Bu bölge yapısı gereği çok rüzgar alan ve sık elektrik kesintilerinin yaşandığı bir yer. Yaz dönemi havalar sakin geçse de olası bir fırtına sonunda yaşanabilecek uzun süreli elektrik kesintilerinde pompalar durur ve sistem çalışmaz.
Sistem çalışmayınca kanalizasyon hatları birkaç saat içinde dolar. Pompalar çalışmayınca tahliye gerçekleşmez, bütün hatlar ve pompalar şişer. Devam eden akıntı sonunda pompaların olduğu depolardan sızıntı başlayacaktır. İlk pompa hemen denizin dibinde olduğu için bütün kanalizasyon sistemi denize ve çevreye taşacaktır.

“ELEKTRİKLER UZUN SÜRELİ KESİLİRSE HATLAR ŞİŞER, SİSTEM ÇALIŞMAZ”

Bu yıl böyle bir elektrik kesintileri yaşanmamasına karşın denize en yakın konumda bulunan ilk pompa da tahliye sıkıntıları yaşandı, koku nedeniyle rahatsızlıklar oldu. Özel İdare’den gelen vidanjör sayesinde günlerce yapılan tahliyelerle soruna geçici çözüm getirildi.

Benim önerim bu tür sorunlarla karşılaşmamak için sistemde var olan 5 tane pompa için 5 tane jeneratör alınarak sisteme bağlanmasıdır. Bu çalışma yapılırken aynı zamanda pompaların bir diğer eksikliği olan parçalayıcı sistemin de pompaların olduğu yere monte edilmesidir. Bu parçalayıcılar sisteme gelen yabancı maddeleri parçalayarak pompalar tarafından sorunsuz bir şekilde tahliyesini sağlayacaktır.”

“DENİZİN DİBİNE POMPA İSTASYONU OLUR MU?”

Sahilde bir işletmeci de kendisiyle yaptığımız görüşmede şunları söyledi:

“Bu bölgede kış döneminde büyük fırtınalar yaşanmaktadır. Fırtınalarda denizin kabararak büyük dalgaların sahile yaptığı tahribatlar bilinmekte. İlk pompanın sahile o kadar yakın yapılması büyük bir hatadır bence. Zira o fırtınalı havalarda sahile yapılan beton, taş bariyerleri patlatan, köprüyü tahrip eden dalgalar bence sahilin hemen dibine yapılan o pompaya da büyük zarar verecektir.

Elektriklerin uzun süreli kesintili olduğu dönemde yaşanacak olan kirliliği düşünmek bile istemiyorum. Sistem çalışmazsa bütün kanalizasyon sisteminin denize karışma olasılığı yüksek. Umuyoruz böyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmaz.”

(Hudut Gazetesi)

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER