Gazeteci Ferat Gülver ülkemizde son 30-35 yılda köyde yaşayan insan sayısının yüzde 56’lık oranla 25 milyondan, yüzde 78.4 artan nüfusa rağmen yüzde 7.69 oranla 6 milyon 143 binlere düşmesinin hayli düşündürücü olduğunu söyledi.
Gülver, bu dikkat çekici tabloyu yıllara göre rakamlarla şöyle ifade etti; “1970 yılında 35 milyon 605 bin 176 olan nüfusun yüzde 61.55’i, yani 21 milyon 914 bin 75 kişi, 1980 yılında ise 44 milyon 736 bin 957 olan nüfusun yüzde 56.09’u, yani 25 milyon 91 bin 950 kişi köyde yaşıyordu. 2016 yılı sonu itibarıyla 1980 yılına göre yüzde 78.4 artarak 79 milyon 814 bin 871’e ulaşan Türkiye nüfusunun köyde yaşayan insan sayısının yüzde 7.69 oranla 6 milyon 143 binlere düştü. Bu durum hayli düşündürücü ve mutlaka önlem alınması gerekir diye düşünüyorum.”
KÖY EVLERİ DEPREME DAYANIKSIZ
Köyden kentlere göçün önlenmesi için köylerdeki yaşam kalitesi ve cazibesinin artırılması gerektiğini öne süren Gülver, “Bunun yolu da devletin kentsel dönüşümü müteahhitlere ve belediyelere bırakıp ‘köysel dönüşüm’ hamlesini hızlandırmasıdır. 2 Şubat’ta Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5,3 şiddetindeki deprem gösterdi ki köy ve mezralardaki evler depreme dayanıksız. O yüzden köylerdeki yapılar da yenilenmeli” dedi
KÖY-KENT MODELLERİNDEN BİR TIK İLERİ
Gülver, “Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi veya Ecevit’in Köykent Projesi yada MHP’nin Tarım-Kent projelerinden bir tık ileri, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi ile diğer köylerle entegre halinde dinamik bir ‘köysel dönüşüm’ ve ‘kırsal kalkınma’ modeli. Atatürk’ün Cumhuriyet Köyü Projesi’nden esinlendiği öne sürülen Jacque Fresco’nun 1995 yılında başlattığı Venüs Projesi’nde olduğu gibi tek tip konut ve biraz sosyalizm kokan bir yapı değil, 7 bölgemizin yöresel dokusunu ve yöre halkının kültürel özelliklerini yansıtacak mimariye sahip köysel dönüşüm projesi… Dönüşümle birlikte; kalkınmayı sağlayacak, planlı programlı tarım ve hayvancılık ile yerinde istihdamı sağlayarak, ihtisas organize sanayi bölgeleri ile de üretimin ulusal ekonomiye kazandırıldığı, bize has köy modelleri oluşturulmalı.” diye konuştu.
KÖYSEL DÖNÜŞÜM AYNI ZAMANDA SOSYAL DÖNÜŞÜM
Köysel dönüşümün sadece bir mimari dönüşüm değil, aynı zamanda bir ‘sosyal dönüşüm’ ve ‘ekonomik dönüşüm’ olacağını kaydeden Gülver, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, il, ilçe ve taşradaki yapılanmalarıyla hayata geçirilecek ‘köysel dönüşüm’ ve dolayısıyla ‘kırsal kalkınma’ hamlesi bir an önce başlatılmalı. Tarım ülkesi diye bilinen ve üzerinde dört mevsimin yaşandığı bu bereketli topraklar; çok yerde yanlış uygulanan kentsel dönüşüm ve plan-programsız sanayi alanları nedeniyle birer birer yok olmaktan kurtarılmalı.
KEŞAN KÖYSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIKLARINA BAŞLAMALI
Ankara’da 10 Ocak 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İlbank işbirliği ile Kırsal Dönüşüm Çalıştayı düzenlendiğini hatırlatan Gülver, “Kırsal kalkınma programı adına önemli kararlar alındı. Projenin ilgili bakanlıkları, sorumlu partnerleri ve köylerdeki temsilcilerine kadar nasıl işleyeceği açıklandı. İllerde hazırlıklar başlamalı. Mademki Keşan olarak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma arifesindeyiz öyleyse ‘köysel dönüşüm’ hazırlıklarına bir an önce başlamalıyız. Köylerimizi üretim özelliklerine göre; hububat, meyvecilik, arıcılık, hayvancılık, seracılık vb. sınıflandırarak model köyler oluşturmalıyız.” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yerel seçimde AK Parti Keşan Belediye Başkan aday adayı olan Ferat Gülver, köylerdeki gelir, eğitim ve yaşam standartları artırıldığı takdirde, insanların doğduğu yerde doyacağı için büyük şehirlere göçe gerek duyulmayacağını söyledi.