Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) olağan genel kurulu toplantısı yapıldı.
Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) olağan genel kurulunda konuşan Başkan Derya Sarılarlı, derneğin kuruluşunun bu yıl 30’ncu yılı olduğunu belirterek, bu çerçevede etkin bir yıl geçireceklerini söyledi.
Edirne Gazeteciler Derneği’nin (EGD) olağan genel kurulu Pazar günü Edirne Lisesinden Yetişenler Derneği Toplantı Salonu’nda yapıldı. Genel Kurulda yeni yönetim kurulu da belirlendi.
Genel Kurul toplantısında oluşturulan Divan Kurulu başkanlığına Star Gazetesi Köşe Yazarı Doğan Yakar, katip üyeliklere ise Edirne Gazetesi Muhabiri Birol Çakan ve Star Gazetesi Muhabiri Sena Rayit seçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündemin Divan Başkanı Doğan Yakar tarafından okunmasıyla başlayan genel kurul toplantısında derneğin faaliyet raporu Derya Sarılarlı tarafından okundu.
Sarılarlı, şunları kaydetti; “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun genel kuruluna katılarak, Yönetim Kurulu’na derneğimizden 1 kişi soktuk. Halen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu görevini sürdürüyorum. Marmara Gazeteciler Federasyonu’nda yönetim kurulundaki görevimiz de devam ediyor. Edirne’deki kurum, kuruluş ve belediyeler ile bürokratlarla iyi diyalog kurulması için ziyaretler ve temaslarımızı hep sürdürdük. (Vali, Belediye Başkanı, Rektör, Daire müdürleri, Başsavcı vb) Saros Körfezi’nde başlattığımız ve geleneksel olarak sürdürdüğümüz tekne turunu bu yıl Yayla’daki teknecinin buradaki faaliyetine son verdiğinin öğrenilmesi üzerine yapamadık. Bu turu Enez’de yapma olanağı bulursak yapacağız. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından Siirt’ten sonra 2. Başkanlar Toplantısı’nın ülkemizin en batısına yapılması talebi geldi. Toplantıyı 5 yıldızlı Margi Otel’de o tarihte Sağlık Bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılımı ile düzenledik.
3 gün boyunca tüm toplantılar, yemekler, gala gecesi eğlencesi ve yemeği aynı otelde yapıldı. Son gün ise Edirne ciğerini konuklara Edirne turu arasında Ciğerci Bahri Bey’de verdik. Ciğeri de Edirne’mizin dokuz sekizlik ezgileri eşliğinde Bahri Dinar’ın desteği ile ikram ettik.
Konuklarımızın içerisinde Edirne’mize özgü hediyelerin bulunduğu torbaları vererek, uğurladık.
Toplantıya tüm Türkiye’den katılım oldu. Edirne Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Trakya Birlik katkılarıyla ve kendi öz kaynaklarımızı da kullanarak, bu zor işin altından kalktık.
Derneğimizi geleneksel Bayram Gazetesi’ni yayınlayarak, hem derneğimize gelir hem de prestij sağladık. Bayramlarda cami çıkışlarında, cadde ve sokaklarda ücretsiz dağıtılan bu gazeteyi değerli ağabeyimiz Ruhi Duruktuna’nın büyük emeğiyle yayınladık.
Basın ilan Kurulu Genel Kurulu’nda konfederasyonumuzda Nuri Kolaylı, Mustafa Aslan ve Şevket Erzen’in seçilmesi için kent merkezi ile ilçelerde çalışma yaparak, gerekli imzaları topladık.
Bu yerel gazeteler için çok önemli bir iştir. Rakip federasyon genel kurulda yönetim kurulu seçimlerine bile giremedi. Seçilen arkadaşlarımızla ilimizdeki denetimlerle ilgili görüş alış verişimde bulunma gibi konuklarda gerektiğinde bilgilerine başvurabiliyoruz.
Aynı şekilde Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü genel kurulunda da arkadaşlarımızı sarı basın kartları komisyonuna soktuk.
Kurulda 4 kişi bizim konfederasyonumuzdan. Sarı kart başvurularında bulunan arkadaşlarımızın dosyaları süratle sonuçlanıyor.
Derneğimize geçmiş yıllarda özellikle ilçelerde yeni üye kabulünde arzulanan seviyenin altında kaldığını fark ettik. Bu amaçla ilçeleri ziyaret edip, üye kabulü yaptık. Bu çalışma ile 15 kişi derneğimize üye yapıldı. Bu kişiler arasında sarı basın kartı sahipleri de bulunmaktadır. Keşan’daki çalışmalarda arkadaşımız Erdoğan Demir’ini Uzunköprü’de ise arkadaşımız Volkan Şenveli’nin büyük desteğini aldık.
Bu arada Edirne’deki Sinagog’un restore edilmesinden sonra yapılacak açılış törenine yerel basına az sayıda kontenjan (4 kişi) verilmesi üzerine protesto eylemi yapıldı. Edirne Belediyesi önünden başlayan ve Edirne Valiliği önünde sonlandırılan yürüyüş sonrası dönemin Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’le görüştük. Sonuçta tüm yerel basın kuruluşlarından temsilcilerin açılışa katılması için gerekli izin verildi. Bu eyleme Edirne’deki tüm gazetecilerin dernek ayrımı yapılmadan katılmasına sevindiriciydi.
Tarihi binamızın onarılması için TRAKAB gibi kuruluşlarla temasa geçildi. Ancak bu arada binanın 2. katının kiralanması için talepte bulunulması üzerine bu onarım işini daha kolay gerçekleştirmek amacıyla yeni bir yol bulundu. Binayı kiralayan kişinin onarımı gerçekleştirmesi konusunda anlaşma yapıldı. Binamız çatısından, dış duvarlarına, yağmur borularından, elektrik aksamına, için boyanmasından, pencerelerine kadar yenilendi. Kiracı ile sözleşme Haziran 2016 ayından itibaren başladı.
BİK’le ilk denetleme öncesinde İstanbul Genel Müdürlüğü’nde görüşüldü. Genel müdür, genel müdürü yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek, Edirne’deki durumu kendilerine aktarıp, yayındaki gazetelerin zorda kalmaması için uğraş verildi. Dönüşte gazetelerin sahip ve ilgilileriyle RYS Otel’de toplantı yapılarak konular aktarıldı.
AB Projeleriyle ilgili çok önemli bir hamle yaptık Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye’den oluşan 3 ülkeyi kapsayan projenin yazılması için bizden onay bekleniyor. Yeni dönemde yapılacak işlerden birisi bu olacaktır. Bu konuda yeni yönetim kurulu karar verecektir.
İlimizde oluşturulan kurullara, toplantılara temsilci gönderilerek, derneğimiz temsil edilmiştir. Sarı Basın kartı komisyonu üyelerine derneğimiz üyelerinden başvurusu olanların isimleri bildirilmiş, büyük bir eksikliği olmayanların kart alabilmeleri sağlanmıştır.
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın Edirne ziyareti sırasında ‘Bu iş sana düşer’ diyerek tarafıma yaptığı konuşma sonrası 8 yerel gazetenin sahiplerini davet ederek bir toplantı tertip ettik. ETSO’daki bu toplantıda 1 gazete dışında 7 gazete sahibi katıldı. Gazete sayısının düşürülerek, gazetelerin kalitesinin artırılması, çalışanların ücretlerinin artırılması ve gazetelerin BİK’in istediği şartlara daha uygun hale gelebilmelerine olanak sağlayacak bu proje 1 kişinin keyfi hareketi ile tamamlanamamıştır.
Vasıflı yerel gazeteler için çok önemli olan Basın İlan Kurumu tüzüğünde yapılan değişiklikle ilgili görüş ve önerilerimizi ilettik. Kadrolarda 1 kişinin İŞKUR’dan sağlanması, Meslek Yüksek Okulları’nın basınla ilgili bölümlerinden mezun olanların 6 ayda kadro almaları, kadrolarda ulaşımın kolay olan yerlerden (1 saatlik yol gibi) eleman alınabilmesi gibi kazanımlar sağlanmıştır. Bu çalışmalarda derneğimiz her zaman aktif rol oynamıştır. Yeterlimidir? Hayır. Yerel gazeteler çok zor durumdadır. Buna konu ile ilgili temas ve çalışmalarımız sürmektedir. Yeni seçilen Basın İlan Kurumu Yönetimine yeni bir ziyaret yaparak, taleplerimizi, sıkıntılarımız’ yeniden ileteceğiz. Kırklareli’nde 4 olan zorunlu kadro sayısının Edirne’de 7 olması mantıksız gelmektedir. Gazetelerin günlük bayi satışına kadar sıkıntılar mevcuttur. Bu işin peşini bırakmayacağız. Geçtiğimiz genel kuruldan günümüze kadar geçen sürede aramızdan ayrılan meslektaşlarımız da oldu. Recep Söyler Uzunköprü Adalet Gazetesi, Habil BOZ Süloğlı AA, Coşkun ERKILIÇ (Enez), kendilerini rahmet ve saygı ile anıyorum.”
Denetim Raporu Tunç Üçer tarafından okundu.
Raporlar üzerine görüşme açıldıktan sonra ayrı ayrı ibraları yapıldı.
Daha sonra yapılan oylama ile EGD’nin yeni yönetim kurulu belli oldu:
Yönetim Kurulu ve diğer kurullar şu kişilerden oluştu:
Başkan; Derya Sarılarlı, Yönetim Kurulu; Bülent Ayan, Hüseyin Ağırseven, Ercan Bitti, İsmet Yaraşır, Ömer Çakıcı ve İlkyaz Savaş.
Denetim Kurulu; Tunç Üçer, Murat Savaş, ve Birol Çakan
Onur Kurulu; Feyzullah Aktan, Şanver Orunç, Mehmet Seleci.
Federasyon Delegeleri; Derya Sarılarlı, Bülent Ayan, Gönül Uyanıktır, Volkan Şenveli.
Dernek üyeleri daha sonra iki köprü arasında Ağa Köşkü Restoran’da yemekte bir araya geldiler, Belediye Başkanı Recep Gürkan da yemeğe katılarak bir süre gaBelediye Başkanı Recep Gürkan da yemeğe katılarak bir süre gazetecilerle sohbet etti.