Edirne’de çeltik ekimi devam ediyor..

Edirne’de çeltik ekimi devam ediyor..
Bu haber 31 Mayıs 2014 - 15:25 'de eklendi ve 3.025 kez görüntülendi.

Çeltik üreticisi Sami Dubacı: “Çeltikte dünya standartları üzerindeyiz.”
Türkiye’nin çeltik anbarı İpsala’da çeltik ekimi yapan üretici Sami Dubacı, “Çeltikte dünya standartları üzerindeyiz.” dedi.

CIMG2446   CIMG2412   CIMG2442
Çeltik Üreticisi Sami Dubacı yaptığı açıklamada; “Resimde de gördüğünüz gibi; Türkiye’nin Trakya kesiminde Edirne’nin İpsala kazasının Paşa Köyü’nde çeltik ekimi yapılmakta. Bazı ülkelerde örneğin; Japonya’da fide usulü de yapılmakta. Ancak, Türkiye’de ağırlıklı olan serpme usulü yapılmaktadır. Senenin Mayıs ayında ilk haftasında ekim başlıyor. Bu Mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. Ekim zamanı dönemi bu zamandır. Türkiye’de çeltik ilk 10 günde görülen su alınır. 10 – 12 günde mevsimin yani günün, atmosferin şartlarına göre sıcaksa hava 8 günde de olur, 7 günde de olur. Ama normalinde 10 – 12 günde su alınır, çimlenmesine bırakılıp, kök yapısı kuvvetlenir ve ondan sonra hayata yaşama devam eder. 120 gün su ister. 130 – 135 günde de hasadı yapılmaktadır. Türkiye’nin çeltik ambarı İpsala’da önemli bir ekonomi iddia eder. Nasıl bir iddia eder? Dünya’da teknolojik bakımından dünya standartlarında yapılmakta. Örneğin; Amerika’da da ne varsa, burda da aynı teknolojilerle çeltik üretimi yapılmakta. Dolayısıyla çeltik yörenin en önemli ekonomik katkısı olan tarım ürünlerinden bir ürün şeklidir. Buraya bayağı ileri seviyede ekonomik katkı sağlar.

CIMG2441   CIMG2414   CIMG2428
Dubacı, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Dünya’da ölçüşülmesi gerekirse örneğin; Amerika’da bekolte ortalaması 450 ile 500 kg. iken, Türkiye’de bu 700 ile 800 kg. civarında söz sahibi ülkelerden bitanesiyiz. Etrafımızda birçok çeltik ekilmekte. Fakat, bizim gerek Edirne Ziraai Araştırma Enstitüsü’nün çıkarmış olduğu yöresel yerli tohumlardan dolayı damak tadı fevkalade olan bir çeşit Osmancık 97 çeşidi ekmekteyiz. Buda yörenin önemini daha yukarılara çekmekte ve daha iyi arttırmaktadır.” dedi.

CIMG2422   CIMG2418   CIMG2454
Dubacı, “Çeltik anbardan alındıktan sonra, suya 12 saat ile 24 saat arasında suya bırakılır. Su emmesini ve şişmesini sağlar. Suya bırakma amacı o. Ondan sonra çıkartılıp, arabalara römorklara yüklenir. Orada da 12 saat ile 24 saat arasında bekletip, çimlenmeye başlaması beklenir. O zaman sıçan görüntüsü dediğimiz görüntü meydana gelir. Bu sıçan dışından sonrada daha önce resimde görüldüğü üzere serpme makinalarıyla teknolojik biçimde serpilir. Burada modern ziraat yapılmaktadır. Bu şekilde, dünyada da bunun zaten şeklide böyledir. Bizde dünya standartlarında cücüklemeyi de, ekimi de, üretimi de yapmaktayız.” dedi.
İpsala ovalarında yaklaşık 180 bin dekar çeltik ekildiği belirtildi.

www.kesanhalkinsesi.com

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER