Ata sporu atmaca avcılığı..

Ata sporu atmaca avcılığı..
Bu haber 17 Ekim 2015 - 14:19 'de eklendi ve 2.039 kez görüntülendi.

Enez’in Gülçavuş Köyü’nde ata sporu atmaca avcılığı yapılıyor.

CIMG0432  CIMG0437  CIMG0430

Özellikle Karadeniz bölgesinde avlanan atmacalar, Enez’in Gülçavuş Köyü’ne yerleşen Karadenizli vatandaşlar, tarafından gelenek sürdürülüyor.

CIMG0420

Rize Hopalı olan ve 30 yıldır Gülçavuş Köyü’nde yaşayan İlhan Ciner (82), “Aslında biz Karadenizliyiz. Ben Hopa’lıyım, arkadaşlar Rize’li. Bu bizim ata sporumuz. Biz bunu Karadeniz’de yapıyorduk. Biz hepimiz İstanbul’da işyerlerimiz. Ordan buralara avlanmaya gelince atmacanın geçtiğini gördük, atmaca tutmaya başladık. Tabii 1-2-3 derken, biz burada en az 15 kişiyiz bu işi yapan. Atmacayı tutuyoruz, alıştırıyoruz, bıldırcın tutuyoruz. Bu bizim zevkimiz, hobimiz. Burdaki arkadaşımız, köylümüz, muhtarımız bize yakınlık gösteriyor. Hepimizin burada evi var, emekliyiz. İstanbul’da oturup, ölümü beklemektense, burada doğada hem güzelliği, hem vakit geçiriyoruz, hem de ata sporumuzu yapıyoruz. Bunları tutması için ilk önce ince kuşlu örümcek kuşu diyorlar. Dana burnuyla onları tutuyoruz. Onları avuçluyoruz, gözlerini kapatıyoruz. Ondan sonra ormanda ağ kuruyoruz, kavye yapıyoruz. Bazı bizim orda çerge derler. Orda atmacayı bekleriz. Atmaca gelirken geçit yapar burada. Ağustos’un sonundan Kasım’a kadar. Gelen atmacayı gördüğümüz zaman arkada gizleniriz. Kuşu gösteririz, kuşun gözleri kapalı altı açık yanlardan göremediği için görmez atmacayı. Bu geldiği zaman kuşu kaçırırız, atmaca ağa vurur atmacayı alırız. Ondan sonra da bunu böyle bağlarız. Üç gün, beş gün bazısı erken alışır, bazısı geç alışır. Burda da tutuğumuz her atmacayı bağlamayız, atmacanın aynı tavuk gibi tüy desenleri vardır değişik. Onların güzel olanlarını, daha beğendiklerimizi bağlarız, öbürlerini bırakırız. Bunları da avlandırdıktan sonra, mevsimi gelince tekrar doğaya salarız. Çok iyi olurda hani beğenilirse, bir sene bunu kışlatırız. Kışlanmış olur, ona da toylak deriz. Bizim yaptığımız budur burada.

Biz, bunu yasal olarak uygun yapıyoruz. Biz hepimiz usta atmacacı sertifikasına sahibiz. Orman Bakanlığı’na ait Doğa Koruma ve Milli Parklar’dan hepimizin ruhsatı var. Ve kanunda da şu yazar; yeniden bir atmaca sertifikası almak isteyen birisi, usta atmacacılığının yanında 4 sene gezmesi lazım. Bunu yapmak öyle üç gün, beş günlük iş değil. Bunu öğrenmek için bile devlet buna 4 sene izin veriyor. Bizim burada anlatmak istediğimizi üç, beş dakikada anlatma şansımız olmaz. Dana burnundan başlarsın, onu bulmak için zorlanırsın. Her yerde bulamazsın. Onu buldun mu örümcek kuşunu tutarsın, onu alıştırırsın, bıldırcın tutarsın. Böyle birbirini takip eder. Biz bunları yaparken, senede Orman Bakanlığı’na 100’er lira para yatırıyoruz. Şimdi 200 lira oldu. Bunun dışında hepimizin av ruhsatı var. Yani atmaca ile avlandığımız için o av ruhsatının da parasını ödüyoruz biz. Bundan bir kuruş kazancımız yok bizim. Kazanç için yapmıyoruz. ” dedi.

CIMG0421

Selfi Delel (71), “Bunların cinsine göre Kara var, kara kızıl var, boz kızıl var, boz kara var. Yani cins olarak sarı var, açık sarı var, beyazı var.” dedi.

CIMG0424

Yaşar Delel (77), “Ben, 31 senedir buraya gelip, bıldırcın ve atmaca tutup yakalarız. Bütün arkadaşlar iyi atmaca olduğu zaman, 11. ayda bırakırız. Bıldırcınlar bittiği zaman bunları da doğaya bırakırız. – Bunlar bıldırcınları canlı mı yakalıyor? Canlı kendi yakalıyor yemek için alıyordu, bizde kendi tutup ayağından alıyoruz onu. İlk önce bıldırcının tüyünü yolmaya başlar. Ondan sonra onu yemeye başlar. Bizde onu gideriz onu ayağından alırız. Çantamızda koruruz yani.” dedi.

CIMG0419

Fikri Altınbaş (78), “Biz ilk olarak geldiğimizde bıldırcın avlamak için geldik. Sonra baktık ki buradan atmaca çok geçiyor. Buda bize dede sporlarımızdan bir hobi olarak gelmiştir.” dedi.

CIMG0449

Gülçavuş Köyü Muhtarı Burhan Kahraman, “Şuanda arkadaşlarımızdan çok memnunuz. Sabahları burada bizim fırtına sert eser. Sert estiğinde de atmacalar, göç bölgesi olduğu için Saros Körfezi. Bu bölgeden geçtikleri için, bunlarda zaten biliyorlar buradan geçtiğini. Bunları tutup, hobi olarak avcılık yapmakta, bıldırcın tutmaktalar.” dedi.

CIMG0433  CIMG0457  CIMG0471

Atmaca avcılığı ile bıldırcın avcılığı bölgede dikkat çekti.

(Videolu Haber)

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER