“100. Yılı’nda Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” açılış programı yapıldı
Mustafa Helvacıoğlu: “Sempozyumumuz Keşan’ın gelişmesi adına bir kazanımdır”
Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ve Keşan Ticaret Borsası işbirliğinde, bölge üniversiteleri ve Keşan Kent Müzesi destekleriyle düzenlenen “100. Yılı’nda Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” açılış programı 17 Kasım 2022 Perşembe günü gerçekleştirildi.
Saat 10.00 Selim Sesler Konferans Salonu’nda başlayan açılışa; CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Sağlık Ve Spor Daire Başkanı Burak İşçimen, Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, bölge yüksekokul yöneticileri, AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Yakup Balcı, Nuran Uslu, Tahir Özçınar, Ali Ünal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire ve kurum amirleri katıldı.
Program; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından açılış konuşmaların yapılmasıyla başladı.
“Keşan’ın vizyonuna ve geçmişi ile geleceğine ışık tutacak bilimsel faaliyetlerimizi titizlikle planladık”
Programda konuşan Atakişi, “Erhan Tabakoğlu Hocamın, Hayati Arda hocamızın İpsala’da başlatmış olduğu, ‘Her Yönüyle İpsala Sempozyumu’nun farklı seriler şeklinde, bölgemizdeki diğer ilçelerle ve bağlı üniversite birimlerimizle birlikte organize edilmesi fikirlerini bizimle paylaşması, aslında ilk adımları atmamıza vesile oldu. Hazırlıklılarımıza yaklaşık 1,5 yıl önce Covid19 pandemi sürecinin zirvede olduğu bir zaman diliminde başladık. Keşan Sempozyumuyla ilgili Sayın Kaymakamım ve Değerli Belediye Başkanım ve paydaşlarımız kıymetli oda-borsa başkanlarımızla birer mesai arkadaşı şeklinde çalıştık ve Sayın Rektörümüzün katkılarıyla sempozyum takvimi ve içeriği oluştu, son şeklini aldı. Buradan organizasyon komitemize destek sunan tüm hocalarımıza ve paydaşlarımıza, çok teşekkür ediyorum. Her yönüyle Keşan Sempozyumunun ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında yapılmasıyla ayrı bir manevi anlam kazandığını da düşünüyorum. Bu bağlamda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarına, tüm şehit ve gazilerimize bu günlerimizi borçluyuz, kendilerini şükranla ve minnetle anıyoruz. Sempozyumumuzda, tarih, ekonomi, hukuk, tarım, sanayi, turizm, arkeoloji gibi çok çeşitli konu başlıklarıyla Keşan’ın vizyonuna ve geçmişi ile geleceğine ışık tutacak, 3 panel, 17 oturumla sunulacak 90 adet bildiri ve yaklaşık 120 bilim insanı ve araştırmacının katılımıyla taçlanacak bilimsel faaliyetlerimizi titizlikle planladık. Toplantıların her aşamada verimli olmasını diliyorum. Bu nitelikli ve kalıcı olmasını temenni ettiğim işbirliğimiz sayesinde, bugün burada sizlerle bir araya gelebiliyoruz. Tekrar tüm katılımcılarımıza Keşan’a hoş geldiniz diyor ve her açıdan verimli bir sempozyum geçirmemizi tüm kalbimle diliyorum.” dedi.
“Herkese çok faydalı olacak”
Daha sonra söz alan Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. İlknur Kumkale, sempozyumun hayırlı olmasını dileyerek, “Çok güzel, bilinmeyen bilgiler ortaya çıkacak ve herkese çok faydalı olacak. Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz bundan sonra da güzel faaliyetlere imza atarak hem Keşan’ın tarihine katkıda bulunacak hem de kendi tarihine gururla güzellikler yazacak.” dedi.
“Emeği olan herkese teşekkür ederim”
Programın devamında konuşan Kaymaz ise konuşmasında İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, “Bize 100 yıl önce bağımsızlığı armağan eden başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum. Bu toprakları bizlere hediyen eden büyüklerimiz aramızda yok. 100 yıl sonra bizler de buralarda olmayacağız. Ama bizler bugün Keşan’ın kurtuluşunun 100. yılında ilçemizi tarihi ve kültürel değerleriyle kitaba dönüşmesinde hepimizin ismi olacak. Emeği olan herkese teşekkür ederim. Çok güzel bir süreç yaşayacağız.” şeklinde konuştu.
“Yapılan bu çalışmalar ile bölgemiz iş dünyası gelişim hedeflerine bir adım daha yakın olacaktır”
Necmi Kaymaz’ın ardından kürsüye gelen İsmail Şapçı, sempozyumun Keşan’a önemli ölçülerde katkı sağlayacağına inancının tam olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Bu tarz organizasyonların her zaman desteklenmesini ve yapılması gerektiğini düşünüyorum. Keşan’ımızın tarihi kültürü ve ekonomik yapısı üzerine yayınlanacak olan bildirgeler ile bölgemize üst düzel katkı sağlanacaktır. Keşan’ımızın kurtuluşunun 100. yılına yakışır bir şekilde organize edilen ve uzun soluklu toplantılar ve çalışmalar ile bugün bu hale getirilen organizasyonun arka planında, tabiri caizse mutfağında emek sarf eden tüm hocalarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza sizlerin huzurunda teşekkürlerimi iletiyorum. Ülkemizin birçok noktasından gelen ortak fikir birliğinde Keşan’ımızın geçmişine ve geleceğine ışık tutacak olan değerli Akademisyenlerimize sempozyumumuza sağlamış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederiz. Umuyorum ki yapılan bu çalışmalar ile bölgemiz iş dünyası gelişim hedeflerine bir adım daha yakın olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları doğrultusunda ülkemizi her geçen gün geliştirmeye aynı azim ve heyecan ile yolumuza devam edeceğiz. Akademiden ticarete her konuda önemli olan bu sempozyumda bulunmaktan oldukça onurlu ve gururluyum. Keşan TSO olarak bölgemizi ileriye taşıyacak olan her projede var olmaya, eğitim, bilim ve teknoloji alanında yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Son olarak sözlerime Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cümleleri ile son vermek istiyorum ‘Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” dedi.
“Heyecanla beklediğimiz sempozyumumuz başlıyor”
Program Mustafa Helvacıoğlu’nun konuşmasıyla sürdü.
Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Helvacıoğlu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi işbirliğinde organize edilen sempozyumumuzda sizleri ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Sözlerimin başında, sizleri misafir ettiğimiz bu topraklarda, bundan 100 yıl önce muhteşem bir mücadele veren, bize zaferle birlikte özgürlük de armağan eden aziz kahramanlarımızın yüce hatırasını saygıyla yad ediyorum. İstiklal mücadelesi verenlerin kutsal emaneti olan bu özel topraklarda bilimle, ticaretle, sanatla, tarımla, turizmle ve daha nice gayretle parlak bir istikbal mücadelesi verenleri de şükranla selamlıyorum. Bu vesileyle, İstiklal Caddesi’nde meydan gelen hain terör saldırısında canlarını yitiren 6 şehidimize rahmet, 81 yaralımıza acil şifalar diliyorum. Terörü, sempozyumumuz vesilesiyle ve tüm Keşanlılar adına bir kez daha lanetle kınıyorum.” dedi.
100. Yılında Keşan Sempozyumu’nun önemine dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, “Her türlü iltifata tabi bir marifettir. Keşan’ın değerlerini ortaya çıkaran ve ilham veren bir buluşmadır. Keşan’ın farkındalığına ve bilinilirliğine katkı sunan nadide bir emektir. Bu eserin mimarlarından Trakya Üniversitesi Rektörümüz, değerli hocamız, Sn. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na hepinizin huzurunda en derin şükranlarımı arz ediyorum. Sempozyumumuz, her ilçeye ve hatta ile nasip olmaz kıymetli bir organizasyondur. Bu vesileyle, katkı sunan sizlere de Keşan’ın her mahallesinden, köyünden, sokağından değerli Keşanlı hemşerilerimin şükranlarını sunuyorum. Heyecanla beklediğimiz sempozyumumuz başlıyor. Edebiyattan tarıma, eğitimden mimariye, ekonomiden hukuka birçok alanda bildirilere kulak vereceğiz. Arkeolojiden sosyolojiye, jeolojiden biyolojiye Keşan’ın adeta röntgenini çekeceğiz. Farklı salonlardaki çok sayıda oturumda ve panelde paylaşılacak bilgiler ufkumuzu açacak. Bu büyük buluşma, Keşan’ı geliştirmek çabamızda Keşan Belediyesi olarak bize ivme kazandıracak, ilham verecek. Bu sempozyumun en önemli çıktılarından bir olacak sempozyum kitabı ise hepimizin Keşan deyince akla gelen ilk başvuru kitabı olacak. Emeği geçenlere ve yayın kuruluna da huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Buradaki çalışmaların ulusal ve uluslararası bilim camiasında görünür kılınması adına Trakya Üniversitesi’nin sunduğu emek de son derece önem arz etmektedir. Araştırmaların yayına dönmesi bilim adına olduğu gibi Keşan’ın tanınması ve gelişmesi adına da bir kazanımdır. Bildiri gönderen, sunumlar yapacak olan her bir akademisyenimize ayrı ayrı teşekkür ederim. Bugün Yükseköğretim Kurumumuzun tez arşivine bakınız. İsminde “Keşan” geçen sadece 4 doktora tezi ve 36 yüksek lisans tezi görürsünüz. Bu sempozyumun ne kadar kıymetli olduğu bu açıdan da ortadadır. Keşan’la ilgili kitapların azlığı da bu çabamızın ne kadar yerinde olduğunu gösterir. Ben bu vesileyle; Onur Kurulu üyelerimize de teşekkür etmek istiyorum. Başta Edirne Valimiz Sn. Hüseyin Kürşat Kırbıyık olmak üzere yüksekokul müdürlerimize ve Keşan’ımızın oda ve borsa başkanlarına teşekkür ediyorum. Özellikle Keşan TSO Başkanımız İsmail Şapçı ve Keşan Borsa Başkanımız Necmi Kaymaz’a minnettarım. Böylesine bir sempozyumun onursal başkanları arasında olmaktan ayrı bir onur duyduğumu da gururla ifade etmek istiyorum.”
“Keşan Belediyesi olarak yüksekokulumuzun yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz”
Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun sempozyuma ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadığını ifade eden Helvacıoğlu, “Bu ev sahipliğinde Keşan Belediyesi olarak yüksekokulumuzun yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Düzenleme kurulumuza; başta Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Atakişi olmak üzere akademik ve idari personeline teşekkür ederim. Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu Müdürümüz Sn. Doç. Dr. Serhat Hüseyin ve ekibine, Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök ve ekibine ve ismini sayamadığım tüm düzenleme kurulu üyelerine emekleri için minnettarım. Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarımızın varlık sebebi, ülkemizin geleceği, Keşan’ımızın dinamik gücü sevgili öğrencilerimize de ayrı ayrı teşekkür ederim. Onların, yaşadıkları bu topraklara daha değer vermesi açısından bu sempozyum kaçırılmaz bir fırsattır. Bilim Kurulunda yer alan 92 akademisyenimize de şükranlarımı sunarım. Akademisyenlerimizin bilimsel birikim ve çabaları olmasa bu sempozyum olmazdı. Bu kadar değerli ve saygın bilim insanı ile Keşan daha da güzelleşmiş ve kıymetlenmiştir. Özgürlüğe kavuşmamızın 100. yılında Keşan Belediyesi olarak etkinliklerimizi hep 100. yıl teması ile yaptık. 100. yılımızı; sportif, sosyal, kültürel etkinliklerimizle öne çıkardık. Böylesine anlamlı bir yıldönümü, bir asırlık muhteşem bir maziyi, içinde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da olduğu muhteşem bir filmle taçlandırdık. PTT ile işbirliğinde hazırladığımız 100. Yıl Anı Pulları ile bu yıldönümü ölümsüz kılmaya gayret ettik. Çanakkale Savaşları cephe gerisi hastanesi, Menzil Hastanesi olarak kullanılan binamızı ayağa kaldırdık. Müzemizde pandemiye rağmen çok önemli bir yol aldık. Müzemizi 100. Yılımızda önemli bir seviyeye getirdik. Kısmetse 2023’e armağan edeceğimiz bu büyük eserdeki ve sempozyumdaki emekleri nedeniyle Müze Müdürümüz Sn. Aslı Avcı’ya da ayrıca teşekkür ediyorum. Şüphesiz 100. yılın en değerli, katma değer yaratan çabası ise sizin emeklerinizin mahsulü olan bu sempozyum olmuştur. Sözlerimi sonlandırırken belirtmeliyim ki Keşan’ın Kurtuluşunun 100. yılı ile Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılı ardarda gelen iki büyük iftiharımızdır. Kent belleğine önemli bir katkı sunacak sempozyumumuz, sadece Keşan’ımıza değil, muassır medeniyet seviyesine ulaştırmaya ve onu aşmaya çalıştığımız Cumhuriyetimize de bir armağandır. Bu sebeple sizler ve Belediye olarak bizler, Keşan’ın Kurtuluşunun 100. yılına armağan olan bir çalışmaya imza atmaktan iftihar duyuyoruz. Bu duygularla bir kez daha sempozyumuza katkı sunan değerli araştırmacılara ve bilim insanlarına, saygıdeğer Keşanlıların şükranlarını sunuyor Keşan’ımıza hoş geldiniz diyorum.” dedi.
“Yazılı tarih bırakabilirsek bizden sonraki nesiller neler yaşandığını bilecekler”
Daha sonra konuşan Gaytancıoğlu ise Trakya Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden olduğunu ifade ederek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarih yazan bir milletiz. Yazılı bir tarihi bırakmak da en önemli vazifemiz. Her ilçede yazılı tarih bırakabilirsek bizden sonraki nesiller neler yaşandığını bilecekler. Bu sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
“Keşan, Edirne’den farklı”
Son olarak konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin 1361’de bu topraklarda kurulan ilk eğitim kurumlarının devamın olduğuna dikkat çekerek, “Edirne civarında 56 tane medrese ve eğitim kurumu var. Aslında çok önemli şahitliklerin yaşandığı bir yerdeyiz. Balkanları fethetmiş, çağ açıp kapatan bir şehir. Bu büyük medeniyeti kuran bu büyük millet son 200 yıl büyük acılar yaşadı. 4 işgal gördü bu topraklar. Biraz hafızasını yetirdi, kendi benliğini unuttu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele ile 100. Yılımızda artık yavaş yavaş ayağa kalkıyoruz ve bir sonraki 100 yıla hazırlanıyoruz. Trakya Üniversitesi bu tarihi misyonuyla 42 bin 500 öğrencisi, 5 bin yabancı uyruklu öğrencisi ve özellikler Balkanlarda dokunmadık üniversite veya devlet kurumu bırakmadan çalışmalarına devam ediyor. 40’ıncı yılımızda artık büyük başarılar bizimdir diyerek hazırlanıyoruz. Yeni Fatih’ler Mimar Sinan’lar yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu sempozyum sonunda kaynak kitap oluşacak. Katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Keşan, Edirne’den farklı. Çok daha güçlü enerjisi var. Bu toprağın değerlerinin daha çok konuşulacağı, daha büyük başarıların yaşanacağı bir gelecek diliyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından plaket ve ödül takdimi gerçekleştirildi.
Daha sonra Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından, açılış paneline geçildi.
Prof. Dr. Ahmet Atakişi yönetiminde gerçekleştirilen açılış panelinde; Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Veysi Akın, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doktor Neval Konuk Halaçoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkez Başkanı Emekli Albay Süheyl Çobanoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmalarının ardından; Akın, Halaçoğlu, Bağcı ve Çobanoğlu’na plaket takdim edildi.
Plaket töreninin ardından “100. Yılı’nda Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” açılış programı sona erdi.
“100. Yılı’nda Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” 18 Ekim 2022 Cuma günü devam edecek.
kesanhalkinsesi.com