Türkiye-Yunanistan sınırındaki Meriç Deltası Gala’da su kuşları sayımı yapıldı. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve batı ülkelerinden gelen göçmen kuşların ilk sulak alanı olan Meriç Deltası kuş yönünden de önemli bir varlığa sahip alanlardan biri.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergün Bacak, 1967 yılından bu yana uluslararası çapta su kuşlarının sayımının yapıldığını söyledi.
Doğa Koruma Milli Parklar Edirne Şube Müdürlüğü ile beraber kuş sayımı çalışması yaptıklarını ifade eden Bacak,Gala Gölü’nün Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirtti.
Bacak sözlerine şöyle devam etti:” Gala Gölü Milli Parkı’nda oldukça fazla sayıda su kuşu kışlamakta ve üremekte. Bizim amacımız burada kışlayan popülasyonu tespit etmek. 20 bin tane su kuşu bir yerde kışlıyorsa orası RAMSAR alanıdır. Uluslararası öneme sahip bir sulak alandır.Geçen sene yaptığımız sayımda 30 binden fazla burada su kuşu saydık. Yaklaşık 10 bine yakın kuğuyu bir arada gördük.Bütün Türkiye’de saydığımız kuğudan daha fazla kuğuyu sadece Gala Gölü ve Meriç Deltası’nda görebiliyoruz.”
– Meriç Deltası’nda Yunanistan ile birlikte su kuşu sayımı yapılıyor
Yunanistan ile sınır olan Meriç Deltası’nın göçmen kuşların uğrak yerlerinden biri olduğunu anlatan Bacak:” Biz bunu sadece Türkiye olarak görmüyoruz. Yunanistan’la beraber eş zamanlı bir sayım yapmış oluyoruz.Yunanlımeslektaşlarımız da bizimle beraber sayım yaptılar.Bu sayede bütün Meriç Deltası’nın su kuşu popülasyonlarını tespit ettik.Bunlarla iletişim halinde olacağız.Onlar bize verilerini yollayacak biz onlara verilerimizi yollayacağız.NeyiÖğrenmniş olacağız. Meriç Deltası’nda kış aylarında ne kadar su kuşu kışlıyor.Biz su kuşu sayımı yaparaktan uzun vadede sulak alanları korumayı ve insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Belki ileride burası eko turizm sahası olacak.Düşünün Türkiye’nin her yerinden avcı geleceğine sadece kuşları fotoğraflamak sadece kuşları görmek için buraya insanlar gelecek.”dedi.
Meriç Deltası’nda Gala Gölü ile birlikte çeltik tarlaları da su kuşlarının önemli beslenme alanlarından biri olduğunu kaydeden Bacak,bölgede 30 bine yakın su kuşu bulunduğunu sözlerine ekledi.
Ülkemize batıdan giren kuş yolu üzerindeki ilk sulak alan olan Meriç deltası kuş varlığı yönünden de çok zengin bir yapıya sahiptir. Deltada bulunan göller, sazlıklar, çayırlıklar, çeltik alanları, söğüt ve ılgınlardan oluşan ağaç toplulukları, su kuşlarının üreme, beslenme, özellikle ılıman iklim koşullarının sağladığı avantajla kışlama sahası olarak büyük önem taşımaktadır.
Enez ve İpsala İlçeleri arasında bulunan Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan alan 5 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2005/8547 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “Gala Gölü Milli Parkı” olarak belirlenmiştir.
Meriç Deltası, Yunanistan-Türkiye sınırlarında çok geniş sazlıklar, göller ve tarım alanlarından oluşan ülkemizdeki en önemli sulak alanlardan biridir.