“İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 94. YIL DÖNÜMÜ VE MEHMET AKİF ERSOY ANILDI

“İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 94. YIL DÖNÜMÜ VE MEHMET AKİF ERSOY ANILDI
Bu haber 12 Mart 2015 - 16:38 'de eklendi ve 1.474 kez görüntülendi.

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 94. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle saat 10.00’da Sevim Yenice Konferans Salonu’nda program düzenlendi.

DSC_2754

Programa, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutan Vekili İstihbarat Binbaşı Armağan Paytoncu, Keşan Belediye Başkan Vekili İbrahim Dinç, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Eraslan, Kamu, özel, sivil, sosyal ve siyasal kesimlerin temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

DSC_2654  DSC_2663

Program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Osman Başak tarafından açılış konuşması, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Eraslan’ın konuşması, Kaymakam Bekir Dınkırcı’nın konuşması, günün anlamı ile ilgili okullarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren eserlerin okunması, Bayrağa ve İstiklale Dokunmak konulu oratoryonun sunumu ile program sona erdi.

DSC_2666  DSC_2679

Bekir Dınkırcı günü anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, ”Milli birliğimizin ve özgürlüğümüzün timsali, var olma ve hür olma mücadelemizde milletimizin ilham kaynağı olan İstiklal Marşı´mızın kabul edilişinin 94. yıldönümünde sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum. İstiklal Marşı´mız çok zor şartlar altında, toplumda milli bilincin oluşmasına katkı sağlamak amacı ile yazılmıştır. O günleri hatırladığımızda, birinci dünya savaşı sonrasında çeşitli gerekçelerle Anadolu’nun birçok bölgesi işgal edilmiş, büyük bir devlet parçalanıp yok edilmek isteniyordu. Bu süreçte yeni bir oluşum içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna giden yolda İlkadım 19 Mayıs 1919’ da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışı ile atılmıştır. Bu süreçte 23 Nisan 1920 ‘de T.B.M.M açılışı ile devam eden önemli mücadeleler ortaya konulmuştur.

DSC_2704  DSC_2706

Bu mücadeleler içerisinde özellikle Anadolu’nun her bölgesinde Anadolu’yu kurtarma mücadelesi için savaş devam ederken milli birlik ve bütünlüğü sağlamak, insanlarımızda mücadele duygusunu daha üst noktalara taşımak adına İstiklal Marşı´mızın yazılması gündeme gelmiş ve bu konuda zamanın milli eğitim bakanlığına görev verilmişti. Bakanlıkta bir yarışma düzenleyerek İstiklal Marşı’nın yazılması konusunda bir yarışma açıp, yarışmada birinci olan esere 500 liralık bir ödül öngörmüştü. Bu süreçte 724 eser yazılmış ve yarışmaya sunulmuştur. Fakat bunlardan hiçbir eser İstiklal Marşı olmaya değer görülmemiştir. Mehmet Akif bu yarışmada birinci olan esere ödül verileceği için yarışmaya katılmamıştır.

Daha sonra ödülü almamak kaydıyla İstiklal Marşı yazması kendisinden talep edilmiş ve İstiklal Marşı´mızı bu şartlarda yazmıştır. İstiklal Marşı´mız T.B.M.M’ de ayakta alkışlanarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy birçok yoksulluğa rağmen bu ödülü almamış hayat mücadelesini onurlu bir şekilde devam ettirmiştir.

DSC_2714  DSC_2695

İstiklal Marşı´mız bizim asırlardır bağımsızlık şeklinde devam eden özgürlük mücadelemizi, milli ve manevi değerlere olan bağlılığımızı ve kahramanlığımızı ifade eden çok önemli bir eserdir. Mehmet Akif Ersoy o günkü şartlarda, o duyguları çok güzel bir şekilde milli marşımızda ortaya koymuştur. Bizim milli marşımız diğer milli marşlara göre daha farklı anlam taşır. Çünkü bizim milli marşımız İstiklal Marşı’dır. Bu boyutu ile baktığımızda İstiklal Marşı´mız bağımsızlık mücadelemizin en önemli unsurlarından birisidir. Mehmet Akif’in bu mücadeledeki birlik ve beraberlik ruhunu yeniden ortaya çıkaran anlayışı ile, kurtuluş mücadelemizin kazanılmasında birlik ve beraberliğimize, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasında çok önemli bir katkısı olmuştur. Bu gün kendisini rahmetle anıyoruz. Bu önemli günde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda mücadele veren Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Mehmet Akif Ersoy’ un söylediği gibi “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmazın.’’ dedi.

Dınkırcı ve beraberindekiler program sonunda programa emeği geçen idareci, öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek, başarılı çalışmalarının devamını diledi.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER