İlçe Seçim Kurulu, 1 Kasım genel seçimi yasaklarıyla ilgili bilgilendirdi

İlçe Seçim Kurulu, 1 Kasım genel seçimi yasaklarıyla ilgili bilgilendirdi
Bu haber 16 Ekim 2015 - 13:49 'de eklendi ve 964 kez görüntülendi.

60 bin 946 seçmen, 198 sandıkta oy kullanacak

Keşan İlçe Seçim Kurulu, 1 Kasım’da yapılacak olan 26. Dönem Milletvekilliği seçimleriyle ilgili uygulanacak olan yasaklarla ilgili bilgilendirdi.

SEÇİM

Yüksek Seçim Kurulu’nun 9 Eylül 2015 tarihinde aldığı karar doğrultusunda belirlenen seçim yasaklarıyla ilgili verilen bilgide; 2839 sayılı Kanun’un 42. maddesi uyarınca, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, 298 sayılı Kanun’un 79 ve 80. maddelerinde öngörülen yasakların uygulanacağı bildirildi.

SEÇİM ÖNCESİ YASAKLAR
Keşan İlçe Seçim Kurulu’ndan yapılan bilgilendirmede; 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için belirlediği propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarına ilişkin kararı kapsamında propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki onuncu günün sabahında yani 22 Ekim’de başlayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona erecek.
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.
Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

 

ANKET YAYINLAMAK YASAK
Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak.
Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması gerekecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların ilkeleri, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.

TÖRENLERE AİT YASAKLAR
Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (Açılış ve temel atma dâhil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
Aynı süre içinde başbakan ve bakanlarla milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Başbakan ve bakanlar, seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 298 sayılı Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca bu süre içinde başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamayacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Yapılan bilgilendirmede; 298 sayılı Kanun’un 79. maddesi gereğince oy verme günü olan 1 Kasım 2015 Pazar günü sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar; Her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmasının, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması ve verilmesi ile içilmesinin yasak olduğuna, Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimsenin, 5237 sayılı Kanun’un 6. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin (1), (2), (3) ve (5) numaralı alt bentlerinde gösterilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacağına, Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerlerinin kapalı kalacağına, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebileceğine, 298 sayılı Kanun’un 80. maddesi gereğince; Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğuna, Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğine, Saat 21.00’den sonra bütün yayınların serbest olduğuna, ancak Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verildiği ifade edildi.

sandık

KEŞAN’DA 60 BİN 946 SEÇMEN OY KULLANACAK

1 Kasım 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek erken milletvekilliği genel seçiminde Keşan’da toplamda 60 bin 946 seçmenin oy kullanacağı da bildirildi.
Genel seçimde Keşan’da 44 bin 302 merkez, 3 bin 740 belde, 12 bin 904 köy olmak üzere toplam 60 bin 946 seçmen oy kullanacak. Merkezde 130, beldelerde 14, köylerde ise 54 olmak üzere 198 sandık kurulacak.

PARTİLER ANLAŞTI

Bu arada dün sabah Keşan Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda yapılan İlçe Güvenlik Toplantısında 1 Kasım Seçimi’ne ilişkin olarak siyasi partilerin uyacakları yasaklar hakkındaki konuların görüşüldüğü ve daha önce Edirne’de alınan kararların aynısının Keşan’da da uygulanmasına karar verildiği de öğrenildi.

Buna göre, parti binaları ve seçim bürolarının çevresi ile İlçe Seçim Kurullarınca gösterilecek yerler dışında parti bayrağı, afiş, pankart gibi materyaller asılmayacak. İbadethaneler, hastaneler ile okul, yurt ve pansiyonların etrafında ses yükseltici cihazlarla anons, duyuru ve propaganda yapılmayacak.

www.kesanhalkinsesi.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER