ENEZ MEKTUBU
Ulaş Demiray
2860 sayılı Yardım Toplama ile ilgili bir yasa var. 1983 senesinde daha TBMM oluşturulmamışken 12 Eylülün faşist yönetimince çıkarılmış bir yasa… 1980 lerde millete deli gömleği giydirmeye azmetmiş bir anlayışın son mahsullerinden birisi… Son kullanış tarihini hatırlarsınız; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin pandemi döneminde başlattığı yardım toplama etkinliğini, merkezi yönetimin bu yasaya dayanarak engellemesi, toplanan bağışlara da el koyması ile anılarımızda hala tazeliğini korumakta… Cemaatler şakır şakır yardım toplarken, Sayıştay denetimindeki bir kamu kuruluşu olan Belediyelerin yardım ve bağış toplayamaması sanıyorum 12 Eylül faşizminin bile hedeflemediği, hatta aklından bile geçirmediği bir anlayıştır.
***
Şimdilerde AHBAP Derneği’ne yapılan bağışlar iktidarın canını sıkıyor. Birileri, bu övünç kaynağımız olan sivil insiyatifin öne çıkmasını içlerine sindiremiyor ve bu bağışlara el koymanın yollarını arıyor. Kaldı ki bu Dernek çok önceden gerekli izinlerini almış ve yıllardır faaliyet gösteren bir kuruluş. Ne var ki birilerini rahatsız edecek kadar çok başarılı.. O nedenle göze batıyor. Sonuçta bu hazımsız kesim, Kızılay’a, THK’na, daha doğrusu devletin tüm yardım kuruluşlarına olan güvenin yerlerde süründüğünü görmezden gelip “Ya benimsin, ya toprağın” anlayışı ile bu örnek kuruluşu iğdiş etmenin yollarını arıyor.
***
Neymiş? Sayıştay denetiminden muaf olması sakıncalıymış. Yahu kardeşim, hangi devirde yaşıyorsunuz? Bu bir insan hakları ihlalidir. İsteyen, istediği yere şartlı /şartsız bağış yapabilir… Sen benim kime ne bağış yapacağıma niye karışıyorsun? Bu devletin parası değil ki Sayıştay bunu denetlesin. Yani ben yurt içinde ya da dışında yardım toplayacaksam, devletin imkanlarından farklı olarak bir bağış toplama çevrem ve alanım varsa, devletin eremeyeceği insanlara, kurumlara, yurt içi ya da yurt dışı kaynaklara erişebiliyorsam niçin benim yolumu kesiyorsun? Kesebildin mi? “Yasaya aykırı” diye yolunu kestiğin tüm belediyeler bu afet sürecinde izin alıp da mı yardım topladılar? İzin almayı mı bekleyeceklerdi? Yüzlerce Dernek suç işlediklerini bilerek ya da bilmeden, durumdan vazife çıkarıp bu afete merhem olmak için elinden geleni yapmadı mı? Şimdi ne yapacaksın? Bu kuruluşlar hakkında 2860 sayılı yasaya göre işlem mi yapacaksın?
Ne olur bizi dünyaya daha fazla rezil etmeyin..
***
Çocukluğumuzda İlkokullarda Kızılay Kolu Başkanı olmak bir ayrıcalıktı. Kızılay kutsalımızdı. İyi de… Ne oldu da Kızılay’a olan güven yitirildi? THK Atatürk’ten bize onurlu bir emanetti. Kimler batırdı, nasıl battı? Öyleyse size niye güveneyim? Edirne’nin eski Kızılay Başkanı Metin Kıray, kurumun envanterindeki kış (kutup) çadırlarının akıbetini soruyor. Merak ettim, ben de soruyorum; Afet bölgesindeki soğuk için yetersiz çadırların yerine bu envanterdeki kutup çadırları niye gönderilmedi? Buna bir yanıtınız var mı?
***
Gelin önce bu güveni yeniden kazanmanın yollarını arayın… Gelin belediyelerle, muhalefetle, STK’larla, yani halkla hep beraber ülkeyi yönetmenin önünü açın ve bunun keyfini sürün. Bu devirde bir bakkal dükkanını bile TEK ADAM zihniyeti ile yönetemezsiniz. Artık bunu anlayın. Merkeziyetçi değil ademi merkeziyetçi, yani yerinden, yerelden çözüm üreten , katılımcı, özgürlükçü, çok sesli, çağdaş bir yönetimin gerekliliğini, güzelliğini anlamaya çalışın.. 2860 gibi faşist dönem yasalarına bel bağlamayın. Ülkeniz insanına güvenin.
AHBAP Derneğine de, herkese örnek olsun diye bir ÜSTÜN HİZMET Madalyası verin..
Enez’den bugüne kadar Afet Bölgesi’ne 3 kamyon yardım malzemesi gönderildi. Kaymakamlık ve Enez Belediye Başkanlığı’nın müşterek çalışması ile toplanan 2 kamyon yardım malzemesinin yanı sıra henüz kurulalı çok kısa bir süre geçmesine rağmen Enez Çataltepe Dayanışma Derneği de afet bölgesine bir kamyon odun gönderdi. Derneğin bu çabası takdirle karşılandı. Çataltepe Halkı ayrıca Kaymakamlık ve Belediye’nin kampanyasına da katkı verdi.
Ayrıca İlçe çapında yürütülen besi yemi kampanyasına da Dernek tarafından 5 tona yakın katkı toplandı. Kaymakamlıkça Enez’den 40-50 ton besi yemi toplama hedefi belirlendi.
Enez’in Afet Bölgesi’ndeki hizmet alanı Elbistan olarak belirlendiği için yardımlar ve odunlar bu bölgeye yönlendirildi. Enez Kaymakamı Cafer EKİNCİ de Edirne Valisi Hüseyin KIRBIYIK ile birlikte Elbistan’da yardım ve kurtarma çalışmalarını koordine ediyor.
Alınan bilgiye göre Enez’de de Belediye ve Kaymakamlığın ortaklaşa sürdürdükleri yardım toplama çalışmaları devam ediyor. Her gün saat 08.30-17.00 arasında bağış ve yardım toplama yeri olan eski Tarım İlçe Müdürlüğü bağışçılara açık tutuluyor.
kesanhalkinsesi.com